Non-fictie boeken, Recensies

Jij kan dit (echt)

Jij kan dit (echt)

Ergens goed in worden is minder moeilijk dan je denkt. Eigenlijk kan iedereen (veel) beter worden in bijna alles.
– Uit: ‘Jij kan dit (echt)

Stel dat je echt (bijna) alles zou kunnen?
Het is minder moeilijk dan je denkt.
Heb jij het idee dat…
– je voor wiskunde speciale hersens nodig hebt?
– je heel goed bent in sport, of heel slecht?
– je geen greintje gevoel hebt voor muziek?

Dan heb ik dit boek voor jou geschreven. Wat nou als de gedichten die jou tegenhouden helemaal niet kloppen? Ik zal je een geheim verklappen: je kan je grootste dromen uit laten komen, als je maar de juiste mindset hebt.

JIJ KAN DIT. ECHT.

Dat weet ik gewoon. Want ik ben zelf ook niet geboren als sportwonder. En toch stond ik twee keer op de Olympische Spelen.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik het persbericht ontving van ‘Jij kan dit (echt)‘ viel mijn blik gelijk op de ondertitel: Krijg meer zelfvertrouwen en laat je dromen uitkomen. Dit kan niet anders dan een boek zijn dat zorgt voor een positieve mindset bij kinderen. Op het moment dat ik het boek ontvangen had, begon ik gelijk met lezen. Maar heel eerlijk? Het begin viel mij tegen en ik legde het boek aan de kant: later probeer ik het nog een keer.

Waarom het boek mij tegenviel? Het complete eerste hoofdstuk gaat over auteur Matthew Syed, hier beschrijft hij redelijk uitgebreid zijn weg naar de Olympische Spelen. Naar mijn mening had dit veel korter gemogen en ik was dan ook bang dat het hele boek op deze manier verder zou gaan. Voor mij een reden om het boek aan de kant te leggen. Na een paar weken probeerde ik het opnieuw. Ik pakte ‘Jij kan dit (echt)‘ erbij, sloeg het eerste hoofdstuk over en begon pas bij hoofdstuk twee met lezen. Gelukkig richt het boek zich dan tot de lezer zelf en geeft allemaal tips en motivatie om zijn doel te bereiken. Als ik zeg dat het boek zich tot de lezer richt, bedoel ik dat heel letterlijk. De tekst is namelijk zo geschreven dat jij je als lezer echt aangesproken voelt. Er wordt veel gebruik gemaakt van ‘jij’ en ‘je’ in de zinnen, waardoor je niet kan ontkennen dat de tekst aan jou gericht is.

Een ander positief punt aan ‘Jij kan dit (echt)‘ vind ik de opmaak van dit boek. Er is gebruik gemaakt van een fijn lettertype en voldoende witregels tussen de teksten in. Daarnaast worden er stukken tekst uitgelicht doormiddel van een groter, opvallender lettertype en soms worden er bijpassende illustraties gemaakt. Ook hebben sommige bladzijdes een afwijkende kleur ondergrond: felgeel of lichtgrijs. De felgele kleur vond ik soms wat storend tijdens het lezen, omdat je dan toch iets meer moeite moest doen om gefocust te blijven op de tekst.

Samenvattend: ‘Jij kan dit (echt)‘ is een boek wat de lezer direct aanspreekt om een positieve mindset te krijgen. Het boek kent een aantal minpunten en een aantal pluspunten. Ik raad dit boek aan als zelfleesboek voor kinderen vanaf 10 jaar.

Praktische informatie

Titel: Jij kan dit (echt)
Auteur: Matthew Syed
Uitgever: Condor, klik hier voor meer informatie.
Prijs: € 15,99

Het boek ‘titel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij … . Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.