Fictieboeken, Gastblogger Jo, Recensies

Jefferson

Jefferson

Hoe langer ze praatte, hoe openhartiger ze werd en Jefferson had zin om zijn pruik af te zetten en hun list op te biechten. Hij hield er niet van om mensen voor de gek te houden en al helemaal Karolien niet. Gijsbert had daar minder moeite mee. Hij moedigde haar aan door goedkeurend te hummen en schreef ijverig in zijn notitieblokje. Jefferson, die vlak naast hem zat, zag dat hij in werkelijkheid helemaal niet noteerde maar willekeurige, nietszeggende woorden neerkrabbelde: auto, gebeuren, veel…, of zelfs gewoon complete onzin: grosshetrke… sjeondasdheb…
– Uit: ‘Jefferson

Op een ochtend gaat de vriendelijke egel Jefferson naar de stad om zijn kuif bij te laten knippen. Maar als hij bij zijn kapper aankomt, ligt die languit op de grond. Dood, met een schaar in zijn borst. De enige getuige, een geit, beschuldigt Jefferson van de moord.

In paniek slaat Jefferson op de vlucht… maar zijn beste vriend Gijsbert overtuig hem om samen op onderzoek te gaan. Hun doel: de echte dader ontmaskeren…

Hun speurwerk leidt hen naar de mensenstad. En daar doen ze een gruwelijke ontdekking.

Wat vind ik van dit boek?

Jefferson‘ begint met een grote klapper, de moord op meneer Edgar waar Jefferson van beschuldigd wordt, hierdoor zit je als lezer direct in het verhaal. Mijn dochter Femke heeft het begin van dit boek zelfs voorgelezen in de klas met een voorleeswedstrijd, vanwege de directe actie en spanning.

De schrijver weet het gevoel van onrecht en daarmee ook sympathie voor Jefferson goed over te brengen. Het verhaal is goed opgebouwd met veel grappige situaties en originele plottwists. Jefferson gaat op zoek naar de echte daders en verzameld hierbij een bonte club van hulpvaardige mensen en dieren om zich heen, wat grappige situaties oplevert. Dit bevorderde onze leessnelheid enorm en hierdoor leg je het boek moeilijk weg. 

De Franse schrijver, Jean-Claude Mourlevat, heeft de Astrid Lindgren Memorial Award ontvangen voor Jefferson en dat vinden wij zeer terecht. Het boek is behoorlijk activistisch tegen richting het eten van vlees en de bio-industrie, daar moet je als lezer van houden. Het boek eindigt met een mogelijkheid voor een tweede boek en het zal ons niets verbazen indien dit vervolg er komt. Wij zullen dit gaan volgen en deze zullen wij zeker ook gaan lezen. 

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Jefferson
Auteur: Jean-Claude Mourlevat, vertaald door Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Jefferson‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.