Prentenboeken, Recensies

Ik weet wat ik worden wil

Ik weet wat ik worden wil

de juffrouw is de liefste
de grootste
de beste
ze is de knapste van de klas
ik wou dat ik al juffrouw was
– Uit: ‘Ik weet wat ik worden wil

Wat wil jij later worden? Klusjesman of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur?

Ik weet wat ik worden wil‘ is een versjesboek met 34 beroepen om uit te kiezen.

Wat vind ik van dit boek?

Ik weet wat ik worden wil‘ is een leuk prentenboek in dichtvorm over veel verschillende beroepen. Een leuke bijkomstigheid is dat er elf gedichten als gezongen lied te vinden zijn op Spotify, Deezer, Storytel, Luisterrijk en Kobo Plus. Helemaal van deze tijd dus! Daarnaast kun je ook de akkoorden van deze liedjes terug vinden op de website van Erik van Os en Elle van Lieshout.

In eerste instantie zou je denken dat de versjes in dit boek kinderen meer gaan leren over de verschillende beroepen, maar niks is minder waar. De versjes gaan juist over hoe kinderen denken dat de beroepen eruit zien. Hierdoor worden de gedichtjes voor jonge kinderen erg toegankelijk omdat er ook grapjes in zitten op hun niveau. Waar ik erg tevreden over ben is dat de versjes geschreven zijn in eenvoudige taal, dit maakt het voor jonge kinderen heel begrijpelijk.

Ook de illustraties in dit boek zijn het benoemen waard. De illustraties zijn gemaakt door Mies van Hout en zij heeft de illustraties met verf en krijt heel mooi vormgegeven. De illustraties zijn vrolijk, spreken aan en het wordt gelijk duidelijk welk beroep er in het gedicht centraal staat.

‘Ik weet wat ik worden wil’ tijdens de Kinderboekenweek

Ik weet wat ik worden wil‘ is één van de kerntitels voor groep 1/2 tijdens de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Worden wat je wil’, waarbij er wordt stil gestaan bij allerlei soorten beroepen. Hieronder lees je enkele ideeën hoe je dit boek in kunt zetten tijdens de Kinderboekenweek:

  • Lees het boek eens op een andere manier voor: zeg niet over welk beroep je een versje gaat voorleen, maar laat de kinderen naar aanleiding van het versje raden om welk beroep het gaat.
  • Nadat je enkele versjes uit ‘Ik weet wat ik worden wil‘ hebt voorgelezen, zou je ook met een groepje kinderen samen een versje kunnen maken. Kies een beroep uit wat zij graag zouden willen uitoefenen als ze groot zijn en ga met ze fantaseren over hun verwachtingen.
  • Laat leerlingen de gebeurtenissen uit het gedichtje naspelen en ga met ze in gesprek over beroepen. Wat weten zij van dit beroep? Wat heb je hiervoor nodig?

Praktische informatie

Titel: Ik weet wat ik worden wil
Auteur: Erik van Os en Elle van Lieshout
Illustrator: Mies van Hout
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Ik weet wat ik worden wil‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.