Non-fictie boeken, Recensies

Ik voel ik voel wat jij niet ziet

Ik voel ik voel wat jij niet ziet

De meeste mensen willen graag iets doen, zelfs als ze een wildvreemde op straat zien huilen. Die voelen mee met een ander. Als die verdriet heeft, krijgen ze zelf ook een knoop in hun maag. Wij mensen – de meeste dan – helpen waar we kunnen en doen ons best om anderen blij te maken.
– Uit: ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet

Heel lang geleden dachten mensen dat dieren geen emoties hadden. Inmiddels weten we wel beter. Maar wat voelen ze dan precies? Het is soms al knap lastig om andere mensen te begrijpen, zelfs met woorden. Maar wat als je een olifant in de rouw bent? Een jaloerse aap? Of een doodsbange hond? Ga in dit boek mee op een verbazingwekkende reis en ontdek dat het ook in menig dierenhoofd hartstikke druk is.

Wat vind ik van dit boek?

Emoties: we weten allang dat mensen vele emoties hebben. Maar ook dieren blijken emoties te hebben. Lotte Stegeman neemt de lezer in ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet’ mee in het gevoelsleven van dieren.

In het boek worden de negen grootste emoties besproken en beschreven. Zo lees je onder andere over blijdschap, liefde en boosheid; maar ook over rouw, jaloezie, pijn en angst. Daarnaast krijg je ook een hoop extra informatie in een aantal inleidende hoofdstukken. Het boek wordt afgesloten met de hoofdstukken waarin Stegeman stilstaat bij de keuzes die zij moest maken gedurende het ontwikkelen van dit boek. Tevens verklaart zij waar zij haar informatie vandaan heeft gehaald.

Het boek heeft een prettige opbouw en de fijne schrijfstijl van Lotte Stegeman zorgt ervoor dat het boek heel goed leesbaar is. Steeds wanneer er een nieuwe emotie aan bod komt, wordt dit duidelijk gemaakt door een spread over twee pagina’s met een gekleurde achtergrond, vervolgens staat er op de rechterpagina om welke emotie het gaat met daaronder een aantal concrete voorbeelden wat deze emotie inhoudt. Wat ik heel sterk vind, is dat de kleur van de achtergrond passend is bij de emotie en dat deze kleur gedurende het hoofdstuk verschillende accenten heeft in de tekst die volgt.

De tekst en de illustraties wisselen zich af. Zo word je als lezer niet geconfronteerd met grote lappen tekst, waardoor het boek ook geschikt is voor, onder andere, kinderen die niet zo van lezen houden. Een leuke toevoeging aan het boek is het symbool van een videocamera. Wanneer je als lezer dit symbool tegenkomt, kun je naar de website van Lotte Stegeman gaan en dan vindt je een filmpje passend bij het stuk dat zojuist gelezen is.

De illustraties van Mark Janssen zijn prachtig. De dieren lijken bijna tot leven te komen en het is Janssen erg goed gelukt om ook de emoties af te lezen van de gezichten van de dieren. Zelfs zonder te weten om welke emotie het gaat, weet je hoe het dier zich voelt.

Ik voel ik voel wat jij niet ziet’ is niet een boek om in één keer van begin tot einde te lezen, dit is juist een boek om in meerdere sessies (voor) te lezen. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek makkelijk tussendoor aan de kant kan worden gelegd.

Praktische informatie

Titel: Ik voel ik voel wat jij niet ziet
Auteur: Lotte Stegeman
Illustrator: Mark Janssen
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 24,99

Het boek ‘Ik voel ik voel wat jij niet ziet‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.