Non-fictie boeken, Recensies

Ik reis de wereld rond

(KBW 2019 – Kerntitel groep 3/4)

Ik reis de wereld rond

Voordat er auto’s waren,
ging alles heel bedaard.
En als je toch eens haast had
dan reisde je per paard.

– uit: ‘Ik reis de wereld rond

Ik reis de wereld rond‘ is een informatieboek op rijm. In het boek gaat het over de manieren waarop je kan reizen. Denk aan: vliegtuigen, treinen, auto’s, draagstoelen, zeilboten en metro’s. In het boek worden zowel hedendaagse vervoersmiddelen besproken als vervoersmiddelen van vroeger. Hierdoor leren de kinderen het verschil tussen voertuigen van vroeger en tegenwoordig.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik de achterflap van dit boek las, kwam ik er pas achter dat ‘Ik reis de wereld rond‘ een informatieboek zou zijn. Ik had echter nog niet veel informatieboeken voor jonge lezers gelezen, dus ik was extra nieuwsgierig naar dit boek.

In het boek staan tachtig vervoersmiddelen met daarbij vier rijmende zinnen met informatie. De ene keer voegt deze informatie echt wat leerzaams toe aan het vervoersmiddel, een andere keer is het meer vermaak dan informatief. De voertuigen staan niet op een specifieke volgorde in het boek. Ik had het een mooie toevoeging gevonden als de voertuigen op chronologische volgorde hadden gestaan. Dan kan je het voor de lezers veel inzichtelijker maken wanneer welk voertuig gebruikt werd.

De doelgroep van ‘Ik reis de wereld rond‘ is groep 3/4. Erg leuk vind ik het daarom dat er gekozen is voor rijmende zinnen bij elk stukje. Veel jonge kinderen houden immers van rijmpjes en gedichten. Ik denk dan ook dat kinderen uit groep 3/4 dit boek erg leuk gaan vinden.

Kinderboekenweek 2019

Ik reis de wereld rond‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit zoekboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Ga na het voorlezen met de leerlingen naar buiten en loop een rondje in de omgeving van de school. Welke voertuigen komen jullie tegen?
Kopieer de voertuigen uit het boek en laat de leerlingen de voertuigen aan elkaar omschrijven.
Ontwerp het voertuig van de toekomst. Dit kan op papier zijn (2D) of knutselen (3D)

Praktische informatie

Titel: Ik reis de wereld rond
Auteur: Henrietta Drane (vertaald door: Annemarie Dragt)
Illustrator: Katy Halford
Uitgever: Kluitman
Prijs: € 12,99

Het boek ‘Ik reis de wereld rond‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Kluitman. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Ik reis de wereld rond‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.