Fictieboeken, Recensies

Ik moet dit doen

Ik moet dit doen

Ik wend mijn blik af en kijk naar het nummerbord van de bus.
9-ZRN-75.
Prima.
Maar dan zie ik het aantal ramen van de bus.
Waarom is me dat niet eerder opgevallen? Ik sta hier al minstens een kwartier!
– Uit: ‘Ik moet dit doen

Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvrees. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzijzetten…

Klik hier voor een leesfragment van ‘Ik moet dit doen‘.

Wat vind ik van dit boek?

Het boek ‘Ik moet dit doen‘ gaat over Simon en Jasmin, beiden hebben een dwangneurose en leren elkaar kennen op het speciale dwang-kwamp. Iedereen weet wat een dwangneurose is, alleen is het vaak lastig voor te stellen hoe het precies voor iemand moet zijn om ermee te moeten dealen. Auteur Maren Stoffels neemt je mee in het perspectief van Simon en Jasmin. Dit doet ze door voor beide personen vanuit het ik-perspectief te schrijven. Wat ik als prettig ervaarde tijdens het lezen, is dat er voor beide personen een ander lettertype is gekozen. Hierdoor kan je als lezer goed het onderscheid maken wanneer je leest als Simon of wanneer je leest als Jasmin.

Ik vind ‘Ik moet dit doen‘ een aanrader om te lezen en zou graag zien dat dit boek door leerkrachten aangeprezen wordt bij kinderen. Ik denk dat er dan veel meer onderling begrip zou ontstaan voor kinderen die ‘anders’ zijn dan de rest van de klas.

Als je meer boeken wilt lezen over ‘anders zijn’ kijk dan eens naar: ‘Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)’, ‘De Goudvisjongen’, ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry’ en ‘Anders’.

Praktische informatie

Titel: Ik moet dit doen
Auteur: Maren Stoffels
Uitgever: Leopold
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Ik moet dit doen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Ik moet dit doen”

Reacties zijn gesloten.