
‘Ach nee,’ zegt Wilhelmina. Wat heb ik nou helemaal bereikt? Jullie hebben gelijk: er mag nu eindelijk op vrouwen worden gestemd. Maar het zou nog veel mooier zijn als vrouwen zelf mogen stemmen wanneer er verkiezingen zijn. Ik ben pas tevreden als alle vrouwen en alle mannen gelijk worden behandeld. Dus wees nou eerlijk, wat heb ik nou helemaal gedaan?’
– Uit: ‘Iemand in het bijzonder’
De meeste geschiedenisboeken staan vol met verhalen over mannen. En vrouwen dan, die hebben toch ook invloed gehad op de geschiedenis? Denk maar eens aan Alexine Tinne, die met honderdtwee kamelen op ontdekkingsreis door Egypte ging. Aan Trijn van Leemput, die met een pikhouweel een kasteel afbrak. Of aan Audrey Hepburn, die wereldberoemd werd als filmster en besloot haar roem te gebruiken om iets goed voor de wereld te doen.
In 34 geschiedenisverhalen stelt Arend van Dam je voor aan de bekendste vrouwelijke uitvinders, kunstenaars, ontdekkingsreizigers, handelaars, sporters, helden én schurken uit de Nederlandse geschiedenis.
Wat vind ik van dit boek?
Volgens mij heb ik het al vaker gezegd, maar ik ben fan van de boeken van Arend van Dam. Of hij nou boeken schrijft voor jonge lezers (bijvoorbeeld: ‘Dat is snel!’) of boeken over de Tweede Wereldoorlog, zoals: ‘Hoe fel de zon ook scheen’ of boeken over de Nederlandse taal (zie: ‘De bromvliegzwaan’). Elk boek van Arend van Dam wil ik lezen, vlieg ik doorheen en daarna wil ik het nog een keer lezen. Door Arend van Dam ben ik geschiedenis steeds interessanter gaan vinden.
‘Iemand in het bijzonder’ is een boek dat in iedere bovenbouwklas aanwezig moet zijn én flink gepromoot moet worden. Hoe vaak gaat het in de geschiedenisboeken wel niet over mannen en hoe weinig wordt er over vrouwen verteld in de geschiedenisboeken?! Met dit (voor)leesboek maak je dat helemaal goed.
Het boek ‘Iemand in het bijzonder’ bevat 34 verhalen over markante vrouwen. Elk verhaal is ongeveer drie pagina’s lang en bevat steeds één paginavullende illustratie waarop de desbetreffende vrouw goed zichtbaar is. Daarnaast staat er op de andere pagina’s van het verhaal altijd nog een kleinere, bijpassende illustratie.
Wat ik erg leuk vind, is dat er allerlei verschillende soorten vrouwen aan bod komen in dit boek: sportsters en uitvindsters, vrouwen van heel lang geleden en vrouwen van minder lang geleden, vrouwen met een lichte huidskleur en vrouwen met een donkere huidskleur. Zo wordt er in ‘Iemand in het bijzonder’ écht een divers beeld geschetst en kunnen alle lezers en lezeressen wel een voorbeeld nemen aan een van de vrouwen in dit boek.
‘Iemand in het bijzonder’ kan gebruikt worden als voorleesboek en als boek om zelfstandig te lezen. Wanneer je dit boek als voorleesboek gebruikt, kan je het voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer acht jaar en ik verwacht dat kinderen vanaf ongeveer tien jaar het boek goed zelfstandig kunnen lezen.
Praktische informatie
Titel: Iemand in het bijzonder
Auteur: Arend van Dam
Illustrator: Marike Klompmaker
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 18,99
Het boek ‘Iemand in het bijzonder’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
4 gedachten over “Iemand in het bijzonder”
Reacties zijn gesloten.