Fictieboeken, Recensies

Hoor je mij?

Hoor je mij?

De motor van de auto ronkt. Een reclamebord flitst voorbij. ‘Ik mag er zijn!’ staat erop. Sterre glimlacht. Stond dat er echt?
– Uit: ‘Hoor je mij?

Sterre vind het spannend om naar de brugklas te gaan. Ze is doof, maar wil absoluut geen tolk mee naar school. Wat ze wel wil? Vooral niet opvallen! Het begint goed, maar al snel merkt ze dat ze dingen mist: grapjes, informatie van de docenten. En dan heeft ze ook nog het idee dat iedereen over haar praat. Wanneer ze met haar dove vrienden is, gaat alles zó veel makkelijker… Waar hoort ze thuis?

Freek zit in de jaren ’50 op een internaat voor dove kinderen. Daar moet hij eindeloze spraaktrainingen volgen. Zijn ouders schamen zich voor hun doofheid, en verbieden Freek om gebarentaal te gebruiken als anderen het kunnen zien. Na de zoveelste aanvaring met een lerares wordt het hem te veel. Hij loopt weg.

Wat vind ik van dit boek?

Wanneer je het boek ‘Hoor je mij?‘ leest, krijg je de gelegenheid om mee te kijken in het leven van twee dove kinderen. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat begrijpen van de wereld waarin zij leven en dat zij dingen in het leven als lastig ervaren die voor de horende mensen heel vanzelfsprekend zijn.

Hoor je mij?‘ behoort tot één van de boeken die ik in één ruk uit heb gelezen. Vanaf het begin van het boek werd ik in het verhaal gezogen en wilde ik maar blijven en blijven lezen om erachter te komen hoe het verder zou gaan met Sterre en Freek. De verhaallijnen wisselen elkaar af, maar dat is helemaal niet storend. Het mooie is dat de verhaallijnen aan het einde van het boek heel mooi samenvallen en toen vielen erbij mij een hoop puzzelstukjes op hun plaats.

Een mooie toevoeging aan dit boek zijn de gebaren die naast elke hoofdstuktitel te vinden zijn. Achterin het boek lees je nog meer informatie over het ontstaan van het boek, maar staat ook nog informatie over bijvoorbeeld gebarentaal en lawaaidoofheid. Dit is een welkome toevoeging aan het boek!

Wist je dat op de voor- en achterzijde van het boek het hele alfabet staat, maar dan in gebarentaal?

Hoor je mij?‘ is een aanrader voor lezers vanaf groep 7 van de basisschool. Het boek kan gebruikt worden als voorleesboek maar ook als boek om zelfstandig te lezen.

Wil je meer boeken lezen waarin het thema ‘Anders zijn’ centraal staat? Kijk dan eens naar deze titels.

Praktische informatie

Titel: Hoor je mij?
Auteur: Caja Cazemier & Martine Letterie
Illustrator: Saskia Halfmouw
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Hoor je mij?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.