Gastblogger Balou, Non-fictie boeken, Recensies

Hollandse Helden

Hollandse Helden - Grootse verhalen uit een klein kikkerlandje

‘’Welkom, majesteit,’ zegt Antoni. ‘Mag ik misschien een haar van u?’ De koningin knikt. De lakei bedient de schaar. Antoni houdt de koninklijke haar voor zijn microscoop. ‘Ik zie, ik zie… het eitje van een luis.’’ 
– Uit: ‘Hollandse Helden – Grootse verhalen uit een klein kikkerlandje

Heb jij al eens gehoord van Antoni van Leeuwenhoek en zijn kleine beestjes? Of Kenau, de dappere vrouw die de Spanjaarden een kopje kleiner maakte? Of Willem Barentsz, die een hele winter op Nova Zembla doorbracht? Zelfs een klein land als Nederland heeft grote helden voortgebracht. Kunstenaar, wetenschapper of avonturier: in deze bundel vind je vijf verhalen over bijzondere mensen uit de Nederlandse geschiedenis.  

Wat vind ik van dit boek?

Wat is ‘Hollandse Helden – Grootse verhalen uit een klein kikkerlandje‘ een leuk boek! De Nederlandse geschiedenis wordt op een makkelijk en begrijpelijk niveau beschreven in vijf mooie verhalen. Voor mij waren ook een aantal verhalen onbekend.

Hollandse Helden‘ is een boek voor groep 4 en 5 waarmee je de Nederlandse geschiedenis aan de hand van deze verhalen kan behandelen. De leerlingen kunnen op deze leeftijd ook zeker zelf het boek lezen. Hiermee kun je aan de slag met geschiedenis op een laagdrempelige manier.

Het boek is mooi geschreven en wordt goed ondersteund door de illustraties. Elk verhaal heeft een andere schrijver en illustrator. Erg leuk idee van uitgeverij Rubinstein om dit zo af te wisselen!  

Lesidee bij ‘Hollandse Helden’

Ga thematisch aan de slag en laat de leerlingen van de groepen 4 en/of 5 zelf op zoek gaan naar helden uit de Nederlandse geschiedenis. Laat de leerlingen in twee- of drie tallen een presentatie geven over deze persoon. Op deze manier leren de leerlingen gelijk hoe zij informatie op kunnen zoeken en zijn ze ook nog eens bezig met digitale geletterheid.

Veel plezier met het uitvoeren van deze activiteit!

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina

Praktische informatie

Titel: Hollandse Helden – Grootse verhalen uit een klein kikkerlandje
Auteur: Diverse auteurs
Illustrator: Diverse illustratoren
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 20,00

Het boek ‘Hollandse Helden‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.