Prentenboeken, Recensies

Hoera! Rupsje Nooitgenoeg is 50 jaar!

’s Nachts lag er, in het maanlicht, een eitje op een blad.
Op een mooie zondagmorgen ging de zon stralend en warm op en uit het eitje kroop – plop! – een piepklein hongerig rupsje.
– uit ‘Rupsje Nooitgenoeg

Logo vijftigjarig bestaan Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg‘, wie is er niet groot mee geworden? Dit jaar wordt het rupsje alweer vijftig jaar. Het tijdloze verhaal is naar 63 talen vertaald en al ruim 50 miljoen keer over de toonbank gegaan. Woensdag 20 maart 2019 is het zelfs officieel The Very Hungry Caterpillar Day. Op deze dag wordt het Rupsje Nooitgenoeg-jubileum wereldwijd gevierd.

Vanwege deze feestelijke gebeurtenis heeft uitgeverij Gottmer een speciale jubileum-editie van Rupsje Nooitgenoeg uitgebracht. Deze uitgave bevat een pagina over het ontstaan van het boek en een brief van Eric Carle aan al zijn lezers. Daarnaast is deze editie uitgevoerd met een linnen rug en een glimmende rups op de voorzijde.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal met een stapel papier en een perforator. Schrijver Eric Carle ponste zomaar wat gaatjes in stukken papier en daarmee ontstond het idee voor Rupsje Nooitgenoeg. Inmiddels zijn de illustraties van het rupsje wereldberoemd. Eric Carle maakt deze op een bijzondere manier: eerst beschildert hij crêpe-papier met verf, knipt hier figuren uit en plakt deze dan op elkaar. Zo ontstaan de kleurrijke illustraties die iedereen kent. 

Het verhaal

Het verhaal begint met een klein eitje op een blad. Rupsje Nooitgenoeg kruipt uit zijn eitje. Hij heeft zoveel honger dat hij zich door allerlei soorten eten heen eet. Daarmee is hij een grote, dikke rups geworden en bouwt een klein huisje voor zichzelf, een cocon. Daar blijft hij ruim twee weken in zitten. Daarna knabbelt hij een gat in het cocon, krabbelt naar buiten en ontpopt hij zich tot een schitterende vlinder.

Omslag jubileum-uitgave Rupsje Nooitgenoeg

Praktische informatie

Titel: Rupsje Nooitgenoeg
Auteur: Eric Carle
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99

De jubileum-uitgave van ‘Rupsje Nooitgenoeg’ ontving ik van uitgeverij Gottmer als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.