Fictieboeken, Recensies

Hoe ik mijn vader redde

Hoe ik mijn vader redde

Vandaag was er een lange, dunne mevrouw met een snor aan de deur. ‘Riet Dorreboom,’ zei ze. ‘Ik ben van de Kinderbescherming. Is je vader thuis?’
Ik bedoel niet dat ze echt een enorme snor had, zo eentje waar je puntjes aan kunt draaien, maar gewoon zo’n streepje zwarte haartjes op haar bovenlip. Vanaf het moment dat ze binnenkwam, kon ik mijn ogen er niet meer van afhouden.
– Uit: ‘Hoe ik mijn vader redde

Omdat Emma’s vader alleen maar depri op de bank hangt en haar voor het huishouden laat opdraaien, is Emma uit huis geplaatst. Aan deze situatie moet natuurlijk zo snel mogelijk een eind komen! Emma ziet maar één mogelijkheid: de band waarmee haar vader in de jaren tachtig een grote hit had, moet weer gaan optreden. Dan gaat haar pa weer normaal doen, en komt alles goed. Maar Ondersteboven is dertig jaar geleden met ruzie uit elkaar gegaan…

Wat vind ik van dit boek?

Pfoe, toen ik de achterkant van ‘Hoe ik mijn vader redde‘ las, dacht ik dat dit een heel heftig boek zou zijn om te lezen. Maar gelukkig is mij dit tijdens het lezen alles meegevallen. Lees snel verder hoe ik het lezen van dit boek ervaren heb!

Waar ik erg tevreden over ben is dat je in dit boek niet gelijk in de situatie valt die op de achterflap beschreven is, eerst maak je namelijk nog mee hoe het bij Emma thuis is en hoe ze uit huis wordt geplaatst. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van de situatie en hoe Emma hierin staat. Je kan dus wel zeggen dat het verhaal in dit boek een goede opbouw heeft.
Het verhaal gaat over best beladen onderwerpen: uithuisplaatsingen, depressie en verslavingen bijvoorbeeld. Henk Hardeman is er in geslaagd deze onderwerpen goed neer te zetten maar het verhaal luchtig te houden. Hierdoor leest het verhaal prettig weg.

Als ik een minder punt van ‘Hoe ik mijn vader redde‘ zou moeten noemen, is het dat er in dit boek vele personages de revue passeren. De één heeft een grotere bijrol dan de ander, maar ik vind het jammer dat niet alle personages goed tot hun recht komen. Ze missen net dat stukje diepgang die je als lezer wel nodig hebt.

Gezien de onderwerpen die in ‘Hoe ik mijn vader redde‘ aan bod komen, zou ik dit boek aanraden voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar oud. Voor jongere kinderen vind ik de onderwerpen net iets te heftig. Daarnaast is dit boek te gebruiken als voorleesboek en als boek om zelfstandig te lezen.

Praktische informatie

Titel: Hoe ik mijn vader redde
Auteur: Henk Hardeman (auteur van onder andere: De Familie Grafzerk, Dood spoor?)
Illustrator: Els Ruiters
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Hoe ik mijn vader redde‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.