Gastblogger Balou, Recensies

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

Diep in het bos leefde eens een geit. Ze had een mooi klein geitenlammetje. Iedere dag liet ze het lammetje alleen thuis om zelf te gaan grazen. Ze graasde de hele dag en kwam ‘s avonds met volle uiers naar huis. Wanneer ze thuiskwam, klopte ze aan de deur en riep mekkerend: 
‘Geitje, Geitje, zwart als roet, Lammetje zo lief en goed, Van berg tot berg ben ik gegaan, Met uiers vol melk kom ik eraan, Doe de deur maar open gauw, Want ik heb zoete melk voor jou, Geitje, geitje, zwart als roet, lammetje zo lief en goed.’ 
– Uit: ‘Het vogeltje en andere Armeense sprookjes

lke Armeniër is opgegroeid met de sprookjes van Hovhannes Toemanjan. In dit boek zijn de mooiste sprookjes en volksverhalen van deze Dichter aller Armeniërs nu voor het eerst te lezen in het Nederlands, met prachtige illustraties van Harmen van Straaten. Over het vogeltje dat geeft en neemt, de laffe Nazaar die een held wordt, over het meisje zonder armen dat een koningszoon trouwt, over de vos zonder staart en de leugenaar die de koning te slim af is.

Deze uitgave is verschenen ter gelegenheid van de 150e geboortedag van de beroemde Armeense schrijver Hovhannes Toemanjan, en is tot stand gekomen met steun van de Ambassade van Armenië in Nederland en van de Honorair Consul van Armenië in Amsterdam, de heer Rob Zieck.

Wat vind ik van dit boek?

‘Wauw!’ is het woord dat ik gebruik om dit boek te beschrijven. ‘Het vogeltje en andere Armeense sprookjes‘ is een boek dat je in één adem uitleest. De Armeense sprookjes hebben veel weg van de sprookjes die wij ook in Nederland kennen. Daarnaast hebben de sprookjes soms een boodschap die je ook tegenkomt in Bijbelse verhalen. Er zijn bijvoorbeeld andere dieren die dezelfde boodschap overbrengen. Het is erg leuk om ondergedompeld te worden in sprookjes vanuit een ander land. 

De illustraties van Harmen van Straaten zijn echt een meerwaarde bij de sprookjes. De illustraties zijn erg grappig en passend bij de Armeense sprookjes. 

Het is een boek dat je goed kan voorlezen in de onderbouw en de middenbouw. De kinderen van de bovenbouw kunnen dit boek goed zelf lezen. 

Mijn advies luidt dan ook: koop dit boek echt voor in je boekenkast! Het is echt een pareltje!

Lesidee bij ‘Het vogeltje en andere Armeense sprookjes’

Bij deze recensie heb ik een lesidee voor de bovenbouw geschreven.

Laat de kinderen een bekend sprookje herschrijven of moderniseren. Laat de kinderen allemaal een ander verhaal herschrijven en ook de daarbij behorende illustraties maken. Zo maak je met de klas een nieuw sprookjes boek. Aan het einde kun je de kinderen hun verhaal laten voorlezen en de rest laten raden welk sprookje de basis is geweest.

Praktische informatie

Titel: Het vogeltje en andere Armeense sprookjes
Auteur: Hovhannes Toemanjan
Illustrator: Harmen van Straaten
Uitgever: Rubinstein
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Het vogeltje en andere Armeense sprookjes‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina.

Een gedachte over “Het vogeltje en andere Armeense sprookjes”

Reacties zijn gesloten.