Gastblogger Britt, Non-fictie boeken, Recensies

Het viruslab

Het viruslab

‘Welkom in het viruslab, de woonplaats van gruwelijke ziektes. Wees voorzichtig, anders loop je zelf nog iets op!’
– Uit: ‘Het viruslab

De gruwelijke geschiedenis van dodelijke ziektes, verteld door de plaaggeesten en pestkoppen die de ziektes verspreiden! Dit hilarisch geïllustreerde boek wemelt van de feitjes als een grieppatiënt van de ziektekiemen.

Ontdek de ergste epidemieën uit de geschiedenis, van de pest tot tuberculose. 
Leer de helden kennen die tegen de ziektes streden en verwonder je over hun vondsten. 
Kijk hoe we er nu voor staan en wat jij kunt doen om te helpen.

Wat vind ik van dit boek?

In ‘Het viruslab’ maken we kennis met het team van het viruslab: Dr. Kriebel (een vlo), Professor Ratticus (een rat), Labassistent Gonzo (een mug) en Tik-Tik (een tseetseevlieg). Zij weten alles van dodelijke ziektekiemen die een bedreiging kunnen vormen voor de mens. Het team van ‘Het viruslab’ leert je wat een virus is, hoe ziektekiemen te werk gaan en welke pandemieën er in het verleden al geweest zijn. 

Als je nu denkt dat je met een stoffig informatieboek te maken hebt, dan heb je het mis. Iedere pagina is een prachtige mix tussen stukjes tekst en een prent. De stukjes tekst zijn kort en met humor geschreven. Ook de prenten zijn in een komische, cartoonachtige stijl getekend. Hierdoor voelt dit zware en actuele thema al gelijk wat luchtiger aan. Ik vind het ook echt hilarisch dat de schrijver de ziekteverspreiders zelf tot het onderzoeksteam van het viruslab heeft gemaakt. De teksten in ‘Het viruslab’  laten de lezer wel even griezelen hier en daar, dat zal ik ook toegeven.

En nu hoor ik je denken… Hoe zit dat dan met het coronavirus? Geen zorgen, ook COVID-19 komt aan bod in ‘Het viruslab’. Evenals wat mensen nu al doen om nieuwe virusuitbraken in de toekomst te voorkomen.

Ik ben van mening dat het helpend kan zijn voor veel kinderen om ‘Het viruslab’ te lezen. Dit boek legt goed uit wat een virus is, hoe het zich verspreid en wat mensen allemaal kunnen doen om het tegen te gaan. Mijn verwachting is dat het veel kinderen rust geeft, als zij begrijpen waarom de wereld om hun heen nu anders is door de pandemie. Echter zou ik het boek niet voor ieder kind aanraden, vanwege een aantal spannende of griezelige stukjes tekst. ‘Het viruslab’ is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Praktische informatie

Titel: Het viruslab
Auteur: Richard Platt, vertaald door Steven Blaas
Illustrator: John Kelly
Uitgever: Lemniscaat, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Het viruslab‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina