Leren lezen, Recensies

het stuur van tuur

Het stuur van tuur

(KBW 2019 – Kerntitel groep 3/4)

ik leer van aa bee see.
maar dat valt niet mee.
b lees ik als d.
d lees ik als b.
lach je mee?
er zit een dij op mijn bij.

– uit: ‘Het stuur van tuur

Het stuur van tuur‘ gaat over Vik. Vik zit op school en leert net lezen, schrijven en tellen. Maar dat lezen gaat nog niet zo gemakkelijk, ook is het nog wel heel lastig om stil te blijven zitten. Elke dag wordt Vik uit school opgehaald door Tuur. Elke dag komt Tuur met een ander voertuig en gaat dan samen met Vik op pad.

Wat vind ik van dit boek?

Het stuur van tuur‘ is een leesboek geschikt als zelfleesboek voor kinderen met een leesniveau wat past bij een gemiddelde lezer halverwege groep 3. Het prentenboek is op rijm geschreven, wat het lezen van het boekje extra leuk maakt. Hierdoor leest het voor kinderen prettig en kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, kunnen wel raden naar de woorden als het boek wordt voorgelezen.

Ook zitten er in het boek meerdere zoekopdrachten verstopt. Op elke bladzijde vindt je een spin, de kat en de hond van tuur, een konijn die een bad neemt, een klas die zwaait naar Vik en een vogel met een hoed. Hierdoor is dit boek niet alleen een (voor)leesboek, maar kan het ook gebruikt worden als zoekboek.

Kinderboekenweek 2019

Het stuur van tuur‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Na het lezen van dit boek kan je de volgende activiteiten met de kinderen doen:
Elke dag komt Tuur met een ander voertuig naar school. Door wat voor voertuig zou jij graag opgehaald willen worden? Maak hier een mooie tekening van of knutsel dit voertuig.
Op elke bladzijde kun je een aantal dieren vinden. Zorg dat je de tekeningen uitvergroot, bijvoorbeeld door een kopie of inscannen op het bord, en ga samen met de leerlingen op zoek naar de dieren. Daarna kunnen de leerlingen in groepjes een tekening maken waarin deze dieren ook verstopt worden.

Praktische informatie

Titel: Het stuur van tuur
Auteur: Riet Wille
Illustrator: Frank Daenen
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs: € 14,95

Het stuur van tuur‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.