Non-fictie boeken, Recensies

Het Schitterende Samen Boek

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Het schitterende samen boek

Bijna alles op onze planeet heeft zonlicht nodig. De zon helpt ons om gezond en sterk te worden. Planten hebben ook zonlicht nodig. Ze gebruiken het om suikers aan te maken waar ze energie uit putten om groot te worden.
– Uit: ‘Het Schitterende Samen Boek

Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden, net als mensen?
Dat heremietkreeften een huis hebben?
En dat vlinders op tijd naar bed moeten?

In ‘Het Schitterende Samen Boek‘ viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn.

Dit boek is voor alle kinderen die graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met de vogels meezingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen.

Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal…

Wat vind ik van dit boek?

Het Schitterende Samen Boek‘ is een ontzettend mooi boek dat gaat over mens en dier en hoe zij samenleven in de verschillende seizoenen. De teksten in dit boek staan bomvol informatie en zijn erg leerzaam voor de lezer. In de teksten worden lastige woorden niet geschuwd, maar juist uitgelegd door de context zelf. Dit zorgt ervoor dat de woordenschat van de kinderen zal worden uitgebreid. Het boek bestaat uit 26 korte hoofdstukken die weer zijn opgedeeld in kleine paragrafen. Het boek wordt afgesloten met de oplossing op de kijkvraag aan het begin van het boek, het bespreken van een aantal lastige woorden en het register.

De illustraties in ‘Het Schitterende Samen Boek‘ zijn schitterend! Elke keer wanneer je een bladzijde omslaat, kom je weer een paginavullende illustratie tegen. Er wordt gebruik gemaakt van rustige kleuren. Hierdoor kun je uren naar de illustraties kijken en alle details in je opnemen.

Het Schitterende Samen Boek‘ is een informatief boek vol met interessante weetjes. Ondanks dat het een informatieboek is, kun je dit boek perfect inzetten tijdens de voorleesmomenten in de klas. Persoonlijk zou ik er dan voor kiezen om één hoofdstuk, twee pagina’s, per keer voor te lezen, want dan behandel je één onderwerp.

‘Het Schitterende Samen Boek’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Het Schitterende Samen Boek‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 3/4, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in alle groepen van de basisschool.

Het Schitterende Samen Boek‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

 • Lees het hoofdstuk Met wie zijn we? voor. In dit hoofdstuk wordt verteld met hoeveel mensen, planten en dieren we op onze planeet leven. Ga voorafgaand aan het voorlezen met de kinderen in gesprek en achterhaal wat zij als antwoord op deze vraag zouden geven.
  Om de woordenschat uit te breiden kun je ook een mindmap/woordweb maken bij de diverse onderdelen. Afhankelijk van de doelgroep kun je het zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt.
  • Groep 1/2: zet dieren in het midden en laat de kinderen de dieren benoemen die ze kennen. Je kan deze zelfs nog specificeren in landdieren en zeedieren.
  • Groep 3/4: zet vogels, zoogdieren of vissen in het midden en laat de kinderen de dieren benoemen die ze kennen.
  • Groep 5/6: zet amfibieën of reptielen in het midden en laat de kinderen de dieren benoemen die ze kennen.
  • Groep 7/8: zet ongewervelden of planten in het midden en laat de kinderen de dieren benoemen die ze kennen.
 • Kijk ook op de website van Kinderboekenjuf.nl; daar staan ook mini-leeslessen die je bij dit boek kan geven.

Praktische informatie

Titel: Het Schitterende Samen Boek
Auteur en illustrator: Yuval Zommer
Uitgever: Lemniscaat, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Het Schitterende Samen Boek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.