Recensies

Het proefjesschrift van opa

Het proefjesschrift van opa

Toen ik de deur opende, zag ik meteen dat het geen woonwagen was. Hier werd niet gewoond, hier werd gewerkt. Tegen de wand stond een grote werkbank met daarop technische apparatuur. Ik zag een microscoop met daarnaast reageerbuisjes.
– Uit: ‘Het proefjesschrift van opa

Aika gaat logeren bij opa. Tegen haar zin, want ze kent hem nauwelijks. Mama en opa hebben namelijk al heel lang ruzie. Maar Aika wordt aangestoken door haar grootvaders passie voor wetenschap en techniek. Ze besluit om iets aan de familietwist te doen en wordt daarbij gesteund door opa’s slechthorende buurjongen Charles. Maar dan wordt er ingebroken in opa’s werkplaats…

Wil je meer boeken lezen over familie? Kijk dan ook eens naar deze recensies.

Wat vind ik van dit boek?

Het proefjesschrift van opa‘ is een boek geschikt voor lezers vanaf acht jaar. De eerste hoofdstukken uit het boek vind ik wel wat heftig voor lezers van deze leeftijd. De moeder van Aika heeft een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis, hierdoor kan Aika tijdelijk niet meer thuis wonen. Ik zou wel aanraden deze hoofdstukken samen met de kinderen te lezen of hier later nog op terugkomen bij ze.

Wat ik erg positief vind aan ‘Het proefjesschrift van opa‘ is de afwisseling tussen tekst en illustratie én dat er regelmatig dingen in het boek staan die de lezer zelf uit kan voeren. Hierbij valt te denken aan: het maken van brooddeeg, het kiemen van bonen en het maken van CO2. Maar er staan ook extra informatieve stukken in het boek. Zo leer je als lezer meer over de vleermuis, de uitvinder van het slingeruurwerk en de werking van de kurkas. Ik denk dat de lezers hierdoor gemotiveerd worden om de recepten en proefjes te lezen en uit te voeren en doordat de informatieve stukken gekoppeld zijn aan het verhaal in het boek, zullen de lezers deze ook graag lezen.

Mijn recensie mag duidelijk zijn, ik ben positief gestemd over ‘Het proefjesschrift van opa‘ en vind dit boek zeker een aanrader.

Praktische informatie

Titel: Het proefjesschrift van opa
Auteur: Folkert Oldersma
Illustrator: Chris Vosters
Uitgever: Clavis
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Het proefjesschrift van opa‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.