Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Het oog van de Dageraad

Het oog van de Dageraad

‘En die vier maanden zouden weleens de zwaarste van zijn leven kunnen gaan worden, besefte hij terwijl hij als een vaatdoek boven het water hing. De rechter had hem laten kiezen: meedoen aan het programma van Zeestroom, of zes maanden jeugdgevangenis. De keuze was snel gemaakt – wie ging er een halfjaar in de bak zitten als je ook vier maanden op een boot door het Caribisch gebied kon varen?’
– Uit: ‘Het oog van de Dageraad

Elvis moet met een groep jongeren die een misstap hebben begaan vier maanden zeilen om zijn leven te beteren. Na een heftige storm legt het schip aan bij een klein eiland in de Caribische zee. Tijdens een tocht door de jungle ontdekt Elvis een beeld met daarin het oog van Egouma, een god die beslist over gezondheid en ziekte. De gids vertelt dat de god mensen kan genezen, maar wie hem boos maakt, zal onheil over zichzelf en over anderen afroepen. Bijgeloof, denkt Elvis. Maar stel dat het wel werkt, en hij alles goed kan maken? Hij neemt een beslissing. Met verwoestende gevolgen. 

Wat vind ik van dit boek?

In Het oog van de Dageraad‘ vaart Elvis vier maanden mee op de boot: de Mata Hari. Aan de start van het boek weet je nog niet zo veel over Elvis. Gedurende het verhaal krijg je kleine hints en leer je steeds een beetje meer over hem. Daarbij ook over de misstap die hij heeft begaan. De andere tieners op de boot, zijn net als Elvis jeugddelinquenten. Tijdens zijn tocht weet Elvis vrienden te maken aan boord, maar ook vijanden. Wie kan hij nu écht vertrouwen? En hoe gevaarlijk zijn die vijanden precies? Weet Elvis de juiste keuzes te maken?

Ik vind Het oog van de Dageraad een spannend boek met veel actiemomenten. De schrijvers zijn niet bang geweest om heftige gebeurtenissen in het verhaal te verwerken, wat op bepaalde punten nét het bovennatuurlijke aantikt. Hierdoor bouwt de spanning zich op en wordt de verbeelding van de lezer aangesproken. De prachtige en mysterieuze omslagillustratie van het boek sluit hier feilloos bij aan. 

Het boek is vlot geschreven, waardoor het gemakkelijk de aandacht van de lezer kan behouden. Wat ik wat minder vond, is dat er veel personages aan bod komen in het boek, waardoor een aantal karakters inhoudelijk een beetje vlak blijven. Bovendien vind ik de manier waarop sommige karakters geportretteerd zijn een beetje cliché. 

Toch zou ik Het oog van de Dageraad 4 van de 5 sterren geven. Het is een spannend, verrassend verhaal wat goed bij de belevingswereld van veel jonge tieners past. Daarom vind ik dit boek een aanrader voor kinderen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs (13+). Ik zou hierbij ook willen benoemen dat ik het boek zelf niet aan jongere kinderen zou aanbieden. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat er niet geschuwd wordt van schuttingtaal en dat het verhaal (licht) seksuele stukken bevat. 

Praktische informatie

Titel: Het oog van de Dageraad
Auteur: Maria Postema & Maarten Bruns
Illustrator: JanIsDeMan, Blackbook tattoos, Caren Limpens en John Rabou
Uitgever: Leopold (klik hier voor meer informatie)
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Het oog van de Dageraad‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.