Fictieboeken, Recensies

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

‘Ben jij nieuw?’ zei de kleuter.
‘Klopt.’
‘Waarom ziet jouw hand er zo gek uit?’ vroeg hij.
‘Ik ben spastisch,’ zei ik.
‘Huh?’
‘Spastisch.’
‘O. Oké. Doei!’ riep hij en hij rende weg.
Ik ademde uit. De Eerste Ontmoeting had ik gehad.

img_2495

Bo is een twaalfjarig, spastisch meisje. Zij zit in groep 8 en verhuist vanuit de stad naar een klein dorp. Vanaf de eerste dag op haar nieuwe school is Tom haar maatje.
De vriendschap die Bo met Tom sluit zorgt ervoor dat Bo ontdekt dat ze met een beetje lef veel meer kunt zijn dan anderen ooit in je hebben gezien. Maar net op het moment dat ze Tom begint te vertrouwen, doet hij iets vreselijks en ligt Bo’s verleden van haar vorige school ineens op straat en is Bo woedend op Tom. Door Toms poging het goed te maken, ontdekt Bo waarom hij haar helpt. Deze ontdekking zal voorgoed alles veranderen.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) vertelt twee verschillende verhalen in één. Het verhaal van Bo en het verhaal van Tom. Dit boek is een mooi verhaal over twee jongeren die aan elkaar gekoppeld worden, maar waar wel een mooie vriendschap uitkomt.

Tijdens het lezen van dit boek merkte ik al snel hoe geweldig ik het boek vond. Ik hou van de zelfspot die Bo in dit verhaal heeft. Ik heb regelmatig hard gelachen om uitspraken van Bo of dingen die zij meemaakte.
In het boek lees je vanuit de gedachten van Bo. Ik vond het interessant om te lezen hoe het er in het hoofd van een spastisch meisje aan toe gaat als dingen niet gaan zoals ze het graag zou willen hebben en om te lezen hoe zij zich in bepaalde situaties voelt.

Ik raad Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) aan aan kinderen vanaf een jaar of 10 en daarnaast kan dit boek ook worden gebruikt als voorleesboek in de klas of gewoon voor thuis.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) heb ik gekocht bij De Kleine Kapitein, een kinderboekenwinkel in Rotterdam. Het boek is uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv.