Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Het magische avontuur

Het magische avontuur

Aan de overkant van de rivier staat een prachtig rendier. Jan, het kijkt rechts naar jou alsof het je iets vragen wou. 
Het rendier heeft hulp nodig. Haal 5 teken en een luis uit zijn vacht en ga dan verder. 
– Uit: ‘Het magische avontuur’

Twee arme broers trekken de wereld in op zoek naar het geluk. Het wordt een tocht vol verrassingen, maar ook met valstrikken, en de bewoners van het bos zijn niet altijd zo gastvrij als je zou denken. De broers ontmoeten feeën, wilde dieren, een gemene heks, dwergen, en zelfs een bosduivel! Sommige van deze sprookjesfiguren helpen de broers, andere werken hen tegen. Zullen de broers het geluk vinden?

Wat vind ik van dit boek?

‘Wow’ is het enige woord wat bij dit mooie boek past. De tekeningen zijn mooi, de opdrachten zijn erg leuk en veel van de tekst in het boek is op rijm geschreven. 

In ‘Het magische avontuur’ word je als lezer een aantal keer voor verschillende keuzes gesteld. Dit maakt het nog spannender, want is de keuze die je maakt wel de juiste? Zo kan je zelf kiezen welke route je volgt. In het begin kies je er al voor om op pad te gaan met één van de twee broers. Je kan het boek meerdere keren zelf lezen of voorlezen, omdat je telkens een ander pad bewandelt. Uiteindelijk moet één van de broers geholpen worden en lossen ze de laatste raadsels samen met jou op.

Het is een boek waar je echt de tijd voor moet nemen, zodat je de raadsels kan oplossen. Ik vond het een erg leuk boek om zelf te lezen en ga het later dit jaar ook voorlezen in kleine groepjes in de klas om samen de raadsels stap voor stap op te kunnen lossen. 

‘Het magische avontuur’ is een boek dat je goed kan voorlezen aan jongere kinderen zodat je samen de raadsels op kan lossen. Of je laat de kinderen het boek zelf lezen eind groep 4 begin groep 5. 

Lesidee bij ‘Het magische avontuur’

Om verder op het verhaal door te gaan lijkt het mij leuk om de kinderen een magisch dier te laten tekenen. Vervolgens gaan de kinderen met deze tekening samen met een leerling uit groep acht een raadsel of opdracht verzinnen bij de tekening. Zo kan de klas samen een mooi nieuw magische avonturen boek maken.

Praktische informatie

Titel: Het magische avontuur
Auteur en illustrator: Marianna Oklejak
Uitgever: Querido
Prijs: € 17,50

Het boek ‘Het magische avontuur’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze blog is geschreven door Balou. Ben je benieuwd naar meer recensies met lesidee van Balou’s hand? Kijk dan op deze pagina.