Fictieboeken, Recensies

Het leven van een Loser

Om te beginnen: dit is een LOGBOEK, geen dagboek. Ik weet dat het er wel op lijkt, maar toen mam dit ding ging kopen, heb ik haar DUIDELIJK gezegd dat er geen ‘dagboek’ op mocht staan.

IMG_3061

Met bovenstaand stuk begint het boek Het leven van een Loser. Dit boek vertelt het verhaal van Bram Botermans. Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zien te overleven tussen brugpiepers en veel grote jongens. Bram Botermans zit in de brugklas en hij wilt maar wat graag populair en beroemd worden. Om dit voor elkaar te krijgen verzint hij de meest gekke en grappige dingen. In zijn logboek schrijft hij hoe deze ‘reis’ hem vergaat, je leest wat hij denkt en voelt en je komt te weten hoe zijn ouders overal over denken, dat zijn beste vriend niet bepaald slim is. Daarnaast helpt het moeten mee doen aan de schoolmusical niet echt mee om populair en beroemd te worden.

Wat vind ik van dit boek?
Boeken zoals deze worden ook wel graphic novels genoemd. Dit zijn boeken waarin cartoons en stukken tekst met elkaar worden afgewisseld. Het is een combinatie tussen stripboeken en ‘echte’ leesboeken. Dat is eigenlijk ook precies hoe Het leven van een Loser omschreven kan worden. In dit boek worden korte stukjes tekst steeds afgewisseld met illustraties. Deze illustraties laten zien wat er in het stukje tekst wordt verteld en soms wordt er hierin ook gebruik gemaakt van tekstwolkjes waarin het verhaal weer verder gaat. De illustraties zijn simpel gemaakt, maar zijn wel heel erg grappig. De afwisseling tussen tekst en illustratie maakt het boek heel prettig om te lezen. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat kinderen boeken uit deze serie graag lezen. Wat ik wat jammer vond, was dat er geen echte verhaallijn in dit verhaal zit. Het zijn allemaal losse avonturen van Bram Botermans. Maar nogmaals, ik kan mij goed voorstellen dat kinderen dit boek (en andere delen uit de serie) helemaal geweldig vinden.

IMG_3062

Het leven van een Loser bestaat inmiddels uit twaalf delen en daarnaar zijn er nog drie aparte boeken verkrijgbaar. Het leven van een Loser wordt uitgegeven door Uitgeverij De Fontein en is in de boekhandels nu tijdelijk verkrijgbaar voor slechts € 5,00. Ik kocht dit boek bij een van de vestigingen van de Bruna in Rotterdam.

Titel: Het leven van een Loser
Auteur: Jeff Kinney
Illustraties: Jeff Kinney
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Prijs: normaal: € 14,99 nu tijdelijk € 5,00