Fictieboeken, Recensies

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Ze noemden hem het kattenmannetje, want hij was altijd omringd door katten. Soms lag er één eigenwijze kater naast hem te soezen, soms zaten er vier poezen en er waren ook dagen dat het er twaalf waren, of zelfs twintig.
– Uit: ‘Het kattenmannetje en andere sprookjes

Er was eens…
… een meisje dat op een kwade dag besloot haar broertje in een konijn te veranderen.
… een jongetje dat dacht alles van draken te weten – tot hij een wel heel bijzonder exemplaar tegenkwam.
… een ouderwetse ooievaar die in een situatie belandde waar hij zich geen raad mee wist.
… een barbie met veel t kleine voetjes. Maar waar vind je vandaag de dag nog een behoorlijke poppendokter?
… een eenvoudige ober die ineens veertig ridsters op zijn terras had. Of waren het eigenlijk roofsters?
En er was ook eens een mannetje dat precies verstond wat de katten om hem heen te vertellen hadden, maar zelf niemand had die naar zijn eigen problemen luisterde. Of toch wel?

Wat vind ik van dit boek?

Het kattenmannetje en andere sprookjes‘ is een verzameling van vijftien verrassende en geestige moderne sprookjes geschreven door Janneke Schotveld. Janneke Schotveld ken je onder meer van de Superjuffie‘-boeken en zij heeft ook diverse boeken geschreven voor de Tijgerlezen-reeks van uitgeverij Querido.

Dat ‘Het kattenmannetje en andere sprookjes‘ op eigentijdse wijze geschreven is, dat kun je wel stellen. In deze bundel staan namelijk sprookjes die helemaal passen bij de tijd waarin wij nu leven: twee koninginnen die samen een kindje willen, een ridster (een vrouwelijke ridder), een meisje dat in een rolstoel zit en er worden wereldse namen gebruikt voor de personages in het boek. Stuk voor stuk zijn dit elementen die niet meer weg te denken zijn uit onze huidige maatschappij. Ik ben dan ook erg blij dat Janneke Schotveld een tweede bundel met eigentijdse sprookjes geschreven heeft.

Voor de illustraties is er niet slechts één illustrator uitgekozen, maar zijn er vijftien verschillende illustratoren die elk een sprookje hebben mogen illustreren. Ondanks dat elk van deze illustratoren zijn eigen stijl heeft, vormen de illustraties door het kleurgebruik door het hele boek heen toch één geheel en oogt het rustig om naar te kijken.

Het kattenmannetje en andere sprookjes‘ is een sprookjesboek dat (voor)gelezen moet worden! Voor voorlezen is dit boek geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar en om zelfstandig te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Ik moet er wel bijzeggen dat dit niet een boek is die je in één ruk van begin tot einde uit moet lezen. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om één sprookje per dag (voor) te lezen.

Praktische informatie

Titel: Het kattenmannetje en andere sprookjes
Auteur: Janneke Schotveld
Illustrator: Diverse illustratoren
Uitgever: Van Holkema & Warendorf, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Het kattenmannetje en andere sprookjes‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Het kattenmannetje en andere sprookjes”

Reacties zijn gesloten.