‘Het hele soepzootje‘ is een van de kerntitels van groep 1/2 tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’.

Zo wordt deze planeet onze wereld.
De zon schijnt en de maan staat aan de hemel.
Het is tijd dat hier iets gaat groeien.
– Uit: ‘Het hele soepzootje‘
Heel lang geleden was er niets. Geen aarde en geen hemel, geen donker en geen licht. Hoe is de aarde ontstaan? In dit prachtige prentenboek vind je het antwoord op al die vragen.
Wat vind ik van dit boek?
‘Het hele soepzootje‘ is een informatief prentenboek voor jonge kinderen. Dit boek staat op de lijst van kerntitels van de Kinderboekenweek. Bij deze lijst is dit boek geschikt voor groep 1/2, alleen ben ik van mening dat je dit boek ook nog prima kan gebruiken in andere groepen van de basisschool.
Hoewel het ontstaan van de aarde een heel moeilijk vraagstuk is, weet auteur Floor Bal dit op een heel begrijpelijke manier uit te leggen aan de lezers. Ik denk dat als je kinderen later terugvraagt naar het ontstaan van de aarde zij dit goed kunnen uitleggen.
Bij het verhaal van Floor Bal heeft illustrator Sebastiaan Van Doninck prachtige illustraties gemaakt. Hierbij gebruikt hij heel mooie kleuren en maakt hij door de donkere achtergronden duidelijk dat het om het heelal gaat. De illustraties op zich zijn al een feest om naar te kijken. Maar samen met de tekst vormt het een mooi geheel.
Kinderboekenweek 2020
Als je het hebt over voorlezen aan jonge kinderen, dan denk ik maar aan één ding: interactief voorlezen. Hierbij kun je denken aan de volgende acties als leerkracht:
- Voorafgaand aan het lezen bekijk je samen met de kinderen het boek. Waar denken zij dat het boek over gaat? Wat herkennen zij?
Daarnaast kun je aandacht besteden aan, onder andere, de volgende termen: voorkant, achterkant, kaft, titel en auteur. - Na het lezen van de eerste twee bladzijdes (‘Dit is … was niets.’) kan je samen met de leerlingen brainstormen over wat er wordt bedoeld met niets en misschien kunnen zij wel vertellen hoe de aarde volgens hun is ontstaan.
- Laat de kinderen aan de hand van de illustraties in het boek vertellen wat er volgens hun gaat gebeuren op die desbetreffende bladzijde, lees de bladzijde voor en bespreek of de kinderen het goed hebben gedacht.
Verwerkingen naar aanleiding van dit boek:
- Laat de leerlingen, alleen of in groepjes, zelf tekeningen maken bij het verhaal. Hierbij mogen ze hun fantasie gebruiken.
- Voor de wat oudere leerlingen: lees het verhaal voor zonder de illustraties te laten zien, kunnen zij een vierluik tekening maken bij wat jij hebt voorgelezen? Later kan je het verhaal nog een keer voorlezen en daarbij de illustraties laten zien. Lijken de tekeningen van de kinderen op de illustraties uit het boek?
Ben je benieuwd naar meer boeken die je in kunt zetten tijdens de komende Kinderboekenweek? Kijk dan eens op deze pagina.
Praktische informatie
Titel: Het hele soepzootje
Auteur: Floor Bal
Illustrator: Sebastiaan van Doninck
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99
Het boek ‘Het hele soepzootje‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
2 gedachten over “Het hele soepzootje”
Reacties zijn gesloten.