Gastblogger Britt, Prentenboeken, Recensies

Het grote boek van kleine beestjes

Het grote boek van kleine beestjes

‘Kijk eens wat ik kan, regenworm,’ zegt de kleine kniptor. En met een karde knip maakte hij een salto door de lucht en landde op zijn rug. ‘Wat ben ik toch een kluns,’ zei de kleine kniptor. Op dat moment kuierde een schildpad voorbij. ‘Volgende keer beter,’ zei de schildpad. ‘Oefening baart kunst.’ ‘Nu dan,’ zei de kleine kniptor. ‘Kijk eens, schildpad.’
– Uit: ‘Het grote boek van kleine beestjes

Het grote boek van kleine beestjes‘ is een bundel met vier verschillende verhalen, geschreven door Eric Carle. Deze schrijver ken je waarschijnlijk al van het bekende boek ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Ieder verhaal in de bundel heeft een ander insect in de hoofdrol. De volgende verhalen kan je in het boek vinden: De spin die het te druk had, De knappe kniptor, De krekel die niet tsjirpen kon en Het eenzame vuurvliegje. De verhalen gaan over werken, doorzettingsvermogen, liefde en ergens bij horen. Extra leuk is dat het boek bij ieder verhaal ook een recept, knutsel en een puzzel bevat.

Wat vind ik van dit boek?

‘Het grote boek van kleine beestjes’ is een prachtige prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het boek bevat relatief korte verhalen met levendig gekleurde prenten. In de verhalen is veel sprake van herhaling, wat voor herkenning zal zorgen bij het jonge kind. 

Voorin de bundel staat een brief van Eric Carle aan zijn lezers. Daarin legt hij kort maar krachtig uit wat zijn idee is achter de verhalen in zijn boek. Een van de dingen die hij bijvoorbeeld benoemt in de brief is: ‘Ik zie mijn kleine insecten als metaforen voor kinderen’. De brief vind ik als volwassene een groot pluspunt, het voegde een diepere lading toe aan mijn (voor)leeservaring. 

Het grote boek van kleine beestjes‘ vind ik zeer geschikt als voorleesboek. Door de bijpassende recepten, puzzels en knutsels zie ik het boek ook staan bij een kinderdagverblijf of kleuterklas waar aan het thema ‘kriebelbeestjes’ wordt gewerkt. Een klein nadeel vind ik dat het boek best wel dik en (letterlijk) zwaar is, waardoor ik het niet geschikt vind voor jonge kinderen om zelf doorheen te bladeren.

Praktische informatie

Titel: Het grote boek van kleine beestjes
Auteur: Eric Carle
Illustrator: Eric Carle
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Het grote boek van kleine beestjes‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.