Recensies

Het geheim van de landkaart

Deze week las ik mijn zesde boek voor de ‘Leeschallenge’ van de Kinderboekenjuf. Het boek dat deze week aan de beurt was, was: ‘Het geheim van de landkaart’. Geschreven door Jack Chabert en geillustreerd door Kory Merritt. Dit boek is het eerste deel uit de Poptropica-serie. Inmiddels is er ook een tweede en een derde deel van deze serie uitgebracht.

IMG_1539

Voordat ik dit boek ging lezen, wist ik niet zo goed wat ik er van kon verwachten. Ik had de achterflap gelezen en even door het boek gebladerd. Op de achterflap staat een hele korte omschrijving van het boek en bij het doorbladeren zag ik vooral veel illustraties en relatief weinig tekst. Het boek is een graphic novel. Ik heb al wel eerder graphic novels gelezen zoals de boeken van ‘De Waanzinnige Boomhut’, ‘Het leven van een loser’ en ‘Het dagboek van een muts’. Maar in die boeken is er nog veel tekst en zijn de illustraties zwart-wit. In de boeken van Poptropica zijn alle afbeeldingen in kleur gedrukt en zijn de teksten in het zwart.
In het begin van het boek vond ik het lastig om in het verhaal te komen. Het boek begint namelijk midden in een situatie dat de hoofdpersonages in een luchtballon zitten en niet veel later neerstort. Ze landen midden in de jungle waar er van alles gaat gebeuren. Halverwege het boek begon ik pas in het verhaal te komen, snapte ik wat de verhaallijn was en kon ik plaatsen waar het nou precies over ging.

Op een schaal van 0 tot 5 krijgt dit boek van mij een 2. Ik vond het moeilijk om in het verhaal te komen en ik vind de verhouding tussen tekst en illustraties uit balans.

Dit boek heb ik ook door een aantal leerlingen uit mijn klas laten lezen en zij vonden het volgende:

  • Het was een grappig en leuk boek, een beetje spannend en avontuurlijk. – Sterre, 9 jaar
  • Ik vond het boek super grappig en af en toe heel spannend. Ik zat er echt helemaal in. – Manar, 10 jaar
  • Superleuk en grappig boek. Zeker een aanrader voor kinderen die moeilijk kunnen lezen. Het is een topboek. – Loïs, 9 jaar
  • Het boek was heel leuk, spannend en grappig. – Izairah, 9 jaar