
Barnsteen vormt soms een tijdcapsule naar de prehistorische wereld. Als er een spin of insect over de goudgele smurrie loopt terwijl die nog plakkerig is, kan het diertje daarin blijven vastzitten. Wanneer het hars dan in barnsteen verandert, zit het er voorgoed in opgesloten en kunnen wij het nog precies zo zien als het miljoenen jaren geleden was.
– Uit: ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘
Wist je
– dat waterlelies kevers naar zich toe lokken met hun ananasgeur?
– dat regenwater massief kan worden en zo opalen vormt?
– dat wombats hun holen met hun achterwerk blokkeren als er gevaar dreigt?
In ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘ kom je alles te weten over de verschillende edelstenen en mineralen, microscopisch leven, planten en dieren.
Wat vind ik van dit boek?
Net zoals zijn voorganger ‘Het dikke boek van alle bijzondere dieren‘ heeft ook dit boek een tijd op mijn recensie-stapel gelegen. Maar nadat ik dat boek gelezen en gerecenseerd had, kon ik niet wachten om in ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘ te beginnen.
Er zitten een hoop overeenkomsten tussen ‘Het dikke boek van alle bijzondere dieren‘ en ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘. Ook bij dit boek is namelijk de omslag voorzien van zo’n mooie canvas/linnen-look met gouden opdruk aan de voor- en achterzijde én zijn de zijkanten van de pagina’s ook weer van een gouden randje voorzien.
‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘ is op een heel prettige manier ingedeeld. Niet alle onderdelen staan namelijk kriskras door elkaar, maar er is een onderverdeling gemaakt. Als eerst vindt de lezer informatie over stenen en mineralen, vervolgens komen het microscopisch leven aan bod, dan de planten en het boek wordt afgesloten met de dieren.
Ook in de opmaak van het binnenwerk zijn weer een hoop overeenkomsten te zien met ‘Het dikke boek van alle bijzondere dieren‘: bij de inhoudsopgave staan weer bij elk onderwerp een kleine illustratie en deze illustratie is ook weer terug te vinden op de desbetreffende pagina van het onderwerp en is ook weer terug te vinden achterin het boek bij het groepsportret.
‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘ is een aanrader voor lezers vanaf ongeveer 9 jaar. Vanaf die leeftijd kan de lezer goed zelf het boek doorbladeren en lezen. Daarnaast kan dit boek ook heel goed in tweetallen gelezen worden. Ook kun je dit boek heel goed samen lezen als ouder en kind.
Praktische informatie
Titel: Het dikke boek van onze bijzondere natuur
Auteur: Ben Hoare
Illustrator: Daniel Long, Angela Rizza en Daniela Terrazzini
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99
Het boek ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘ ontving ik als recensie-exemplaar van Uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
2 gedachten over “Het dikke boek van onze bijzondere natuur”
Reacties zijn gesloten.