Non-fictie boeken, Recensies

Het dikke alfabetboek

Het dikke alfabetboek

Er zijn dus nogal wat verschillende klanken. In het Nederlands, maar ook in andere talen. Het Nederlands heeft rond de veertig klanken, net als het Engels en het Frans. Maar wacht eens even: het alfabet heeft maar 26 letters! Hoe moet dat nu?
– Uit: ‘Het dikke alfabetboek

Maak een reis door de taal en het alfabet. Ontdek alles over hiërogliefen, braille, toetsenborden, emoji en nog veel meer!

  • Hoe komt de letter i aan zijn puntje?
  • Wat heeft een ossenkop met ons alfabet te maken?
  • Waarom gebruikt het Japans drie verschillende alfabetten?
  • Kun je een boodschap versturen met vlaggen?
  • Hoe kun je chatten met buitenaarde wezens?

Wat vind ik van dit boek?

Als liefhebber van lezen en als taal- én leescoördinator in het basisonderwijs, kon ik niks anders dan blij worden van ‘Het dikke alfabetboek‘. Dit boek omvat alles wat met onze taal te maken heeft: hoe is taal ontstaan, waarom zijn er zoveel klanken en letters, welke andere alfabetten zijn er nog meer en geschreven taal. Kortom, een boek voor iedereen die meer wilt weten over de taal in de wereld om hem heen.

Hoewel er een duidelijke opbouw zit in de indeling van ‘Het dikke alfabetboek‘, kun je als lezer makkelijk zelf bepalen welk deel je gaat lezen. Mocht je belangrijke informatie uit het vorige hoofdstuk gemist hebben, het nieuwe hoofdstuk begint met een pagina waar kort wordt herhaald wat erin het voorgaande deel besproken is. Daarnaast is er een fijne afwisseling tussen feiten en leuke weetjes. Ook wordt de lezer zelf aan het denken gezet in een aantal hoofdstukken.

Frank Landsbergen heeft ‘Het dikke alfabetboek‘ zowel geschreven als geïllustreerd. Hij heeft zijn illustraties uitstekend laten aansluiten op de tekst. De illustraties ondersteunen écht wat er in de tekst verteld wordt. Met dit boek heeft Frank een schitterend boek geschreven dat naar mijn mening op elke school, in elke bovenbouw klas, aanwezig moet zijn.

Het dikke alfabetboek‘ is geschikt als boek om zelfstandig of samen met een klasgenoot te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar.

Wil je meer boeken lezen waarin onze taal centraal staat? Kijk dan ook eens naar De bromvliegzwaan van auteur Arend van Dam.

Praktische informatie

Titel: Het dikke alfabetboek
Auteur & illustrator: Frank Landsbergen
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Het dikke alfabetboek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.