Prentenboeken, Recensies

Held op sokken

Held op sokken‘ is een van de kerntitels voor groep 1/2 tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’.

Held op sokken

Nu hadden in de middeleeuwen alle ridders baarden.
Die hoorden ze te hebben, net als harnassen en zwaarden.
Dus iedereen in het kasteel was even zwaar behaard,
alleen die ene ridder niet, die ridder zonder baard.
– Uit: ‘Held op sokken

Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders een baard. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Hij was alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen.

Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land – dat was er voor ridder Roderick dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft.

Wat vind ik van dit boek?

Bette Westera is een bekende auteur in kinderboekenland. Zo schrijft zij onder andere boeken voor jonge lezers, voor de wat oudere lezer, gedichten, verhalen op rijm en prentenboeken. ‘Held op sokken‘ is een combinatie van die laatste twee: het is een prentenboek waarbij het verhaal op rijm kan schrijven. Dit kun je goed zien aan het citaat bovenaan deze recensie. Het verhaal bevat een hoop woorden waarmee de woordenschat van de kinderen kan worden uitgebreid, daarom is het aan te raden het boek meerdere malen voor te lezen. Voor een kleuterklas zou ik er zelfs voor kiezen om een heel thema op te zetten rond dit boek.

Ook ben ik te spreken over de illustraties in dit boek, gemaakt van Thé Tjong-Khing. De illustraties ondersteunen het verhaal van Bette Westera en zijn een genot om naar te kijken. Daarnaast bevatten de illustraties net zo veel grapjes als er in het verhaal te horen zijn.

Als je meer boeken van Bette Westera wilt lezen, kijk dan ook eens naar: ‘Alle hens aan dek!, ‘Was de aarde vroeger plat?‘ en ‘Nellie & Cezar – De vier seizoenen‘.

Kinderboekenweek 2020

Held op sokken‘ is een prentenboek die je interactief kan voorlezen aan de kleutergroepen en zelfs nog in groep 3 (en 4). In de recensie op Kinderboekenjuf.nl staan hier allerlei handvatten voor geschreven.

Naast interactief voorlezen zijn er nog tal van andere activiteiten mogelijk bij dit boek. Hierbij kun je denken aan:

  • Het verhaal laten navertellen aan de hand van de prenten van het boek.
  • De prenten uit het boek kopiëren (en lamineren) en door de leerlingen op de juiste volgorde laten leggen.
  • De leerlingen het verhaal laten naspelen of laten uitbeelden terwijl de leerkracht het verhaal voorleest.
  • Laat de leerlingen hun favoriete stuk uit het boek tekenen of laat ze zichzelf als ridder/jonkvrouw tekenen.

Ben je benieuwd naar meer boeken die je in kunt zetten tijdens de komende Kinderboekenweek? Kijk dan eens op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Held op sokken
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Held op sokken‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

2 gedachten over “Held op sokken”

Reacties zijn gesloten.