Prentenboeken, Recensies

Heb jij misschien olifant gezien?

‘Doe je mee met verstoppertje?’
‘Oké. Ga jij je maar verstoppen.’
‘Oja, maar je moet wel weten dat ik HEEL ERG goed ben in verstoppertje.’

Heb jij misschien Olifant gezien?

Het prentenboek ‘Heb jij misschien Olifant gezien?‘ gaat over een jongetje die samen met Olifant verstoppertje gaat spelen. Maar Olifant waarschuwt wel: hij is erg goed in verstoppen. De jongen belooft zijn best te doen en hem te vinden. Maar waar hij ook zoekt, hij vindt Olifant nergens. Niet in de keuken, niet in de slaapkamer, niet in de woonkamer en niet in de tuin. Zelfs pappa en mamma kunnen Olifant nergens vinden. Gelukkig helpt Olifant een beetje en verraadt hij waar hij zit. Aan het eind komen ze Schildpad tegen en vraagt hij of het jongetje en Olifant mee willen doen met tikkertje. De jongen en Olifant moeten wel weten: Schildpad is HEEL ERG goed in tikkertje.

Heb jij misschien Olifant gezien?‘ is het eerste prentenboek van David Barrow. David Barrow werd in 2015 bekroond met de Sebastian Walker Award voor de meest veelbelovende kinderboekenillustrator van Groot-Brittannië. Toen ik de illustraties in dit prentenboek bekeek, snapte ik gelijk waarom David Barrow deze prijs gewonnen heeft. Hij maakt gebruik van hele aardse kleuren, wat het kijken naar de prenten heel aangenaam maakt. Daarnaast wordt er niet met harde lijnen gewerkt, maar zie je soms de waterverf waarmee gewerkt is nog een beetje uitlopen. De prenten zorgen er ook nog eens voor dat je als lezer en kijker wel gaat snappen dat het jongetje de olifant niet kan vinden, de olifant gaat bijna helemaal op in de omgeving.

Heb jij misschien Olifant gezien?‘ is bekroond met de zilveren penseel 2018. De zilveren penseel is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan twee van de best geïllustreerde prentenboeken van het desbetreffende jaar.

Op woensdag 23 januari starten de Nationale Voorleesdagen 2019. ‘Heb jij misschien Olifant gezien?‘ is één van de prentenboeken die samen met ‘Een huis voor Harry‘ in de Prentenboeken TopTien 2019 staat.

Titel: Heb jij misschien Olifant gezien?
Schrijver: David Barrow
Illustrator: David Barrow
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €14,99

Heb jij misschien Olifant gezien?‘ is één van de boeken die ik las voor de Boekenbingo 2019. Wil je meer weten over deze boekenbingo? Dat kan hier.