Fictieboeken, Recensies

Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen

Handboek voor Superhelden - Deel 5 Verdwenen

Toen Lisa, Robert, Nick en Max de volgende dag op school kwamen, stond er een politieauto op het schoolplein. Al snel stonden alle kinderen om de lege auto heen, ze vroegen zich af wat er aan de hand was.
– Uit: ‘Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen

De grootste schurk van Rozenheuvel, Wolfgang, zit inmiddels achter de tralies. De rust lijkt enigszins terug te keren in de stad. Maar dan gebeurt er iets dat Lisa en Max voor een groot raadsel stelt: er beginnen ’s nachts kinderen spoorloos te verdwijnen. De mensen in Rozenheuvel worden steeds angstiger en bozer en vragen zich af waarom de superhelden de kinderen niet kunnen vinden.
Tegelijkertijd probeert Lisa Nick en Robert superheldkrachten bij te brengen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig!

Wat vind ik van dit boek?

Afgelopen periode is de ‘Handboek voor Superhelden‘-serie een begrip geworden bij mij in groep 8. Elk zes weken mogen mijn leerlingen drie boeken bestellen bij de bibliotheek. Nadat voor de zoveelste keer ‘Donald Duck‘ en ‘Het leven van een loser‘ in de klas zag komen, besloot ik dat het tijd werd om mijn leerlingen een ander soort boek aan te raden. Dit moest wel een boek zijn wat makkelijk te lezen was en waarbij er voldoende plaatjes waren, zeiden mijn leerlingen en zo kwam deze serie mijn klas binnen. Inmiddels vragen ze bijna dagelijks aan mij wanneer het nieuwste deel uit gaat komen, want die hopen ze voor de zomervakantie nog te kunnen lezen.

Bovenstaand stuk typeert wel hoe populair deze serie is geworden in de klas en ik mag hopen dat meer kinderen zo enthousiast zijn over deze boeken.

Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen‘ is het vijfde deel in de boekenserie rond Lisa. Ook is deze serie inmiddels een vakantieboek rijk.
Voor dat je begint met het lezen van dit vijfde boek, is het sterk aan te raden om de voorgaande delen ook te lezen. Op deze manier leer je de personages kennen, maar kom je ook meer te weten over het verhaal. Elk nieuw deel is namelijk een vervolg op zijn voorganger.

Waar in deel één tot en met vier het thema pesten de overhand had, staat in ‘Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen‘ het thema samenwerken centraal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een welkome afwisseling vind. Daarnaast heeft het boek weer een hoop spanning. Na het lezen van dit boek wil je eigenlijk meteen door met het lezen van het volgende deel, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat; zullen de verdwenen kinderen nog gevonden gaan worden?

Net als in alle voorgaande delen zijn er veel illustraties te vinden, de boeken in deze serie zijn immers graphic novels: veel illustraties, weinig tekst. De illustraties zijn boeiend om naar te kijken, emoties zijn goed af te lezen en Agnes Våhlund weet de perfecte sfeer te creëren in de illustraties.

Praktische informatie

Titel: Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen
Auteur: Elias Våhlund
Illustrator: Agnes Våhlund
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,50

Het boek ‘Handboek voor Superhelden – Deel 5 Verdwenen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.