Fictieboeken, Recensies

Haaientanden

Haaientanden Anna Woltz

Vlug kijk ik op mijn telefoon. Nog geen halfuur ben ik onderweg, pas een paar kilometer buiten Enkhuizen.
Als ik niet snel doorfiets, lukt het nooit.
Zonder op mijn elleboog te letten trek ik mijn fiets omhoog. Alle spullen moeten terug in het kratje: dikke trui, kerstverlichting, mueslirepen, bandenplak.

– uit: ‘Haaientanden

Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Maar ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is even oud als Atlanta, hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen tweehaaientanden… Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Wat vind ik van dit boek?

Anna Woltz heeft het Kinderboekenweekgeschenk van de Kinderboekenweek geschreven. Dit is best een uitdaging, want het geschenk mag bestaan uit 96 pagina’s en moet geschikt zijn van lezers van 8 tot 12 jaar. Om het verhaal niet te complex te maken, heeft zij gekozen voor een verhaal waarin twee personen de hoofdrol spelen.

Hoewel ‘Haaientanden‘ maar over 96 pagina’s beschikt, is het Anna Woltz goed gelukt om een pakkend verhaal te schrijven. Vanaf het moment dat ik begon met lezen, kon ik het boekje niet meer wegleggen en wilde ik weten hoe het verhaal verder zou gaan.
Wat Anna Woltz heel leuk gedaan heeft, is de hoofdstuk-aanduiding door middel van de kilometers die Atlanta en Finley gefietst hebben. Je leeft mee met Atlanta vanwege de lastige situatie waarin zij zich bevindt. In het begin is deze situatie voor de lezer niet meteen duidelijk, maar hoe langer je als lezer met Atlanta meefietst, hoe meer je over haar te weten komt.

Kinderboekenweek 2019

Haaientanden‘ is het Kinderboekenweekgeschenk van de 65ste Kinderboekenweek. Dat wilt zeggen dat je dit boekje gratis krijgt bij besteding minimaal tien euro aan kinderboeken.

Wil je meer weten over de Kinderboekenweek? Kijk dan op deze pagina.

Aan de hand van dit boek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Atlanta gaat een flink stuk fietsen. Voor onderweg neemt zij een dikke trui, kerstverlichting, mueslirepen en bandenplak mee. Dit alles past in haar fietskratje. Stel dat jij net als Atlanta een stuk gaat fietsen, wat zou jij dan meenemen en waarom?
– Atlanta en Finley hebben geen spullen mee om ergens onderweg te overnachten. Ga aan de hand van het boek na welke route ze fietsen en onderzoek de goedkoopst mogelijke manier om ergens te overnachten.

Praktische informatie

Haaientanden Anna Woltz

Titel: Haaientanden
Auteur: Anna Woltz
Illustrator: Maartje Kuiper
Uitgever: CPNB in samenwerking met Querido
Prijs: Gratis bij besteding van € 10,00 aan kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek

Het Kinderboekenweekgeschenk ‘Haaientanden‘ ontving ik via het CPNB. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Wil je een overzicht zien van alle artikelen over de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.