Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

Goeie ouwe George

Goeie ouwe George

‘Het besluit van George om de Appeltjes te adopteren was niet het verstandigste besluit van zijn leven. Hij zag meteen dat ze niet het makkelijkste gezin waren, zo’n gezin dat moeiteloos in een hondenleven past.’
– Uit: ‘Goeie ouwe George

Het is crisis, thuis bij de familie Appeltje. Nadat moeder heeft besloten om yogalessen te nemen, is het leven voor de rest van het gezin één ongeorganiseerde janboel. Er wordt geen eten meer klaargemaakt, de vuile was blijft liggen en de kinderen komen elke dag te laat op school. Totdat George in beeld komt, een op het eerste oog wat passieve hond, die zijn organisatorische taken evenwel buitengewoon serieus blijkt te nemen!

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik net begon met lezen in ‘Goeie ouwe George‘ werd ik meteen positief verrast door het perspectief: Je leest een groot deel van het verhaal vanuit het oogpunt van hondje George. Wat ook meteen opvalt bij het lezen is dat de schrijfster veel humor in het verhaal weet te verwerken. Hiervoor lijkt ze expres bepaalde stereotypen op te zoeken: de yogaleraar uit India, de vader die altijd maar aan het werk is, het wijze jonge zusje. Ik vond dit boek zo grappig en vlot geschreven, dat ik het in één keer uit heb gelezen.

De schrijver vertelt het verhaal van de familie Appeltje. Moeder Appeltje heeft besloten te stoppen met moeder zijn en sindsdien is het een ongeorganiseerde rommel in huis. Ze besluiten een hond te adopteren en ontmoeten zo hondje George. Hij houdt helemaal niet van rommel, en dus probeert hij orde aan te brengen in de chaos. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. 

Wanneer je het boek opent zie je grote letters en grappige kleine illustraties in kleur. Dit wekte bij mij de indruk dat ‘Goeie ouwe George‘ een boek is voor de jongere lezer. Toch viel het me op dat er af en toe wat ouderwetse taal gebruikt wordt, waardoor het boek moeilijker te lezen is dan het in het eerste opzicht lijkt. De verhaallijn zelf past wel goed bij de belevingswereld van jongere lezers.

Kortom: ‘Goeie ouwe George‘ is een grappig boek wat je vlot doorleest. Ik vind dat dit boek zich heel erg leent als samenleesboek voor kinderen van +/- 8 jaar! Je kunt dan bijvoorbeeld als ouder een stukje voorlezen en vervolgens je kind een stukje verder laten lezen. Dat is ook meteen een goede oefening voor het vlot hardop lezen. Je zou ‘Goeie ouwe George‘ ook kunnen voorlezen, dat kan al voor kinderen vanaf 6 jaar.

Praktische informatie

Titel: Goeie ouwe George
Auteur: Meg Rossof, vertaald door Jenny de Jonge
Illustrator: Georgien Overwater
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Goeie ouwe George‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door Britt, één van de vaste gastbloggers voor jufbeau.com. Wil je meer recensies lezen van Britt? Kijk dan eens op deze pagina.

Een gedachte over “Goeie ouwe George”

Reacties zijn gesloten.