Prentenboeken, Recensies

Gered!

Gered!

Het was een warme dag toen Arend uit zijn ei kwam kruipen.
De zon wou maar niet ondergaan. Het was een mooi begin
van zijn bestaan, maar na een week begon het ijs te druipen
en Arend gleed met nest en al het koude water in.
– Uit: ‘Gered!

De zee stijgt en het ijs blijft smelten.
Ik moet iets doen, denkt Arend.
De andere dieren maken zich weinig zorgen.
‘Het is wel vaker warm geweest’, zegt het wildebeest.
‘Bemoei je met je eigen zaken’, sist de slang.
‘Ik houd het hoofd wel boven zee’, grapt de giraf.
Geen dier dat Arend gelooft. Wat nu?

Wat vind ik van dit boek?

De laatste tijd heb ik regelmatig boeken over de opwarming van de aarde in mijn handen gehad. Dit waren echter vooral informatieve boeken. Het boek ‘Gered!‘ is juist een prentenboek met voorleesverhaal over de opwarming van de aarde.

Laten we beginnen met de lay-out van ‘Gered!‘. De kleur van de omslag zorgt ervoor dat deze meteen in het oog springt. Er is gelukkig niet gekozen voor een heel felle en overheersende kleur, maar er is gekozen voor pastelkleuren die aandoen als een zonsondergang met allerlei tinten oranje. Door de illustratie op de omslag krijg je direct een idee waar het boek over gaat, ik zal dit dan ook zeker gebruiken wanneer ik met kinderen ga voorspellen waar het verhaal over zou gaan. De binnenzijde van het boek bevat ook paginavullende illustraties vol kleur, ook hier is de trend van de pastelkleuren voortgezet, hierdoor oogt het geheel rustig en kan je langere tijd bij een prent blijven stilstaan.

Het verhaal in ‘Gered!‘ is geschreven op rijm. Iets wat het altijd erg goed doet bij jonge kinderen. Zij zullen vaak al ‘mee lezen’ door het laatste woord in de zin hardop mee te rijmen. In dit boek worden woorden gebruikt die iets boven het niveau van de doelgroep liggen, hierdoor zullen wij tijdens het lezen en bespreken van het boek hun woordenschat steeds iets verder uitbreiden. Daarnaast vind ik het erg goed dat er is gekozen voor dieren als hoofdpersonage. Kinderen zijn vaak dol op dieren en daardoor is het voor hun makkelijker om de boodschap van dit verhaal te begrijpen. De kloof tussen de belevingswereld en de wereld in het boek wordt daarmee gedicht.

Gered!‘ is een voorleesboek geschikt voor jong en oud. Het verhaal zal kinderen in de kleuterleeftijd aanspreken, maar ook kinderen uit de hogere groepen van de basisschool.

Praktische informatie

Titel: Gered!
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Mattias de Leeuw
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Gered‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!