Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Gerda de Goudvink

Gerda de Goudvink

‘Gerda schudt haar veren los en kijkt rond. In haar ogen verschijnt een wonderlijke blik. Zo’n blik van iemand die boos is, maar het niet zegt. Zo’n blik van iemand die pijn heeft, maar niet huilt. Zo’n ingeblikte blik’ 
– Uit: ‘Gerda de Goudvink

Over rare vogels met vreemde veren 

Er is paniek in het vogelverblijf. Er is nog eten voor hooguit drie dagen. De vliegende vogels overleggen in het Wijs Overleg op het bovenste stokje. De loopvogels mogen daar niet bij zijn en wachten ongeduldig het wijze besluit af. Totdat Gerda de goudvink haar stem laat horen. Zij vindt het niet eerlijk dat alleen de vliegende vogels in het wijs overleg zitten. En trouwens, zijn zij eigenlijk wel zo wijs? Vanaf nu wil Gerda de beslissingen nemen. Maar of dát eerlijk is..? 

Wat vind ik van dit boek?

Ja, dit boek heeft een mooie omslag en daagt je uit om het te gaan lezen. Totdat je het boek openslaat en lees dat Gijs dood is. Hier schrok ik eerst van omdat het toch een prentenboek is. Tijdens het lezen van dit mooie boek kom je er al snel achter dat het gaat om de volière die Gijs heeft. Maar wie gaat er nu zorgen voor de vogels?  

De kern van het verhaal draait om hoe je tot oplossingen komt, is dan degene die het hardst van de daken roept degene waar een groep naar luistert of heeft iedereen een mening binnen de groep? Dit boek sluit perfect aan bij de gouden en zilveren weken van het schooljaar. Daarom heb ik het boek ook ingezet tijdens de eerste week na de kerstvakantie. De kinderen hebben elkaar lang niet gezien en moeten weer tot een groep komen.  

Veel plezier met lezen van dit mooie prentenboek! 

Lesidee bij ‘Gerda de Goudvink’

Laat de kinderen samen een groepswerk maken. Om de kinderen positief te belonen zeg ik vaak: “Ik ben zo trots als een pauw”. Wij maken dan ook gezamenlijk de veren van de pauw. Elke week schrijven wij complimenten op voor een leerling en die is dan de pauw van de week. De foto van de leerling hangt dan bij de pauw. De leerling krijgt de complimenten aan het einde van de week mee naar huis.  

Praktische informatie

Titel: Gerda de Goudvink
Auteur: Mark Haayema
Illustrator: Medy Oberendorff
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Gerda de Goudvink‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.