Fictieboeken, Gastblogger Britt, Recensies

George gaat los

George gaat los

‘Uiteindelijk haalde ze diep adem. ‘Ik zou graag gaan kamperen’ zei ze. ‘KAMPEREN?’ de Appeltjes waren verbijsterd. ‘Kamperen? Met vreselijk enge krioelende beestjes?’ zei Aaf. ‘Kamperen? In de ijskoude regen? Op de koude harde grond?’ zei Ollie.’
– Uit: ‘George gaat los

Het is volop zomer en het is weer eens crisis bij de familie Appeltje. Waar zullen ze dit jaar naartoe gaan op vakantie? Bettie denkt dat de camping het meest geschikt is, en ma Appeltje weet dan precies waar ze moeten zijn. Maar pa Appeltje is bang dat er verschrikkelijke gevaren loeren, daar in de wilde natuur, terwijl Ollie alleen maar geïnteresseerd is of er wel discotheken zijn en Aaf het liefste thuisblijft om boeken van Duitse filosofen te lezen. Lukt het goeie ouwe George om de familie Appeltje op één lijn te krijgen en ze een heerlijke actieve vakantie te bezorgen? 

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik dit boek op de deurmat zag verschijnen, was ik meteen enthousiast. Een tijdje terug heb ik namelijk ook deel één, Goeie ouwe George, met veel plezier mogen recenseren. Zowel mijn leerlingen als ik zelf waren erg enthousiast over deel één. Dat maakte dan ook wel dat ik met hoge verwachtingen aan ‘George gaat los‘ begon.

Je kan gerust beginnen aan ‘George gaat los‘ zonder eerst deel één gelezen te hebben. In het eerste hoofdstuk wordt kort wat uitgelegd over de familie Appeltjes en hondje George. Schrijfster Meg Rosoff slaagt er met dit verhaal wederom in om een luchtig en komisch boek te schrijven. De karakters uit het verhaal worden op komische wijze uitvergroot en dit creëert hilarische situaties. Zo is pa Appeltje bijvoorbeeld erg bang van de natuur, want ‘natuur is gewoon een ander woord voor moerassen en door de bliksem getroffen worden. Of malaria krijgen van muskieten.’.

Het boek is verdeeld in kleine hoofstukken bevat veel grappige tekeningen, die het verhaal ondersteunen. In combinatie met een kleurrijke kaft en grote leesletters maakt dit ‘George gaat los aantrekkelijk voor jongere lezers. Ook dit deel van de serie bevat hier en daar weer wat ouderwets taalgebruik, wat het verhaal voor sommige kinderen moeilijker maakt om te lezen.

Zoals je leest heeft ‘George gaat los‘ helemaal aan mijn verwachtingen voldaan! Het is een grappig verhaal wat ik aan zou raden als zelfleesboek voor kinderen vanaf 8 jaar, vanwege het soms ouderwetse taalgebruik. Als je het boek wilt voorlezen kan dat gerust vanaf 6 jaar.

Praktische informatie

Titel: George gaat los
Auteur: Meg Rosoff (vertaald door Jenny de Jonge)
Illustrator: Georgien Overwater
Uitgever: Hoogland & van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘George gaat los‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.