Gedichtenbundels

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Allereerst:
sorry zeggen.
Daarna:
met jezelf overleggen
hoe je hem terug gaat laten struikelen.
Pfah.
Alsof dikhuiden de enigen zijn
die hun gewicht mogen gebruikelen!

– uit ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Als er een kinderboekenschrijver is waar ik fan van ben, dan is het wel van Edward van de Vendel. Edward van de Vendel is kinderboekschrijver en -dichter en heeft al diverse bekroningen in de wacht weten te slepen. Naast dat Edward van de Vendel zelf kinderboeken en gedichten schrijft, is hij ook vertaler. Hij heeft ondermeer de serie van ‘De Waanzinnige Boomhut‘ en ‘Louise laat niet los’ vertaald.

Tijdens het evenement Pabo Leest! zat ik in het publiek bij een lezing van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden. Edward en Martijn zijn geen onbekenden van elkaar. Martijn maakt regelmatig illustraties bij boeken van Edward. Ik werd erg enthousiast toen zij aankondigden dat er een nieuw boek van hen samen zou verschijnen. Nog blijer werd ik toen zij het eerste en het laatste gedicht uit deze bundel voorlazen. Het eerste gedicht heeft dezelfde titel als de dichtbundel en hier kan je een stukje van lezen bovenaan deze recensie. Het laatste gedicht heeft als titel: ‘Wat je moet doen als je over dit boek een boekbespreking moet houden’. Dit is een hilarisch gedicht, mocht een van mijn leerlingen dit boek ooit als boekbespreking-boek gebruiken, dan gaat deze ongetwijfeld een hoog cijfer halen.

Over het boek

In ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt‘ staan gedichten die toepasbaar zijn in een heleboel verschillende situaties. De gedichten gaan over wat je moet doen als je niet weet wat je moet tekenen, als je geen lievelingsdier hebt, als je verliefd bent op een jongen, als je verliefd bent op een meisje, als je moeder huilt, als je opa steeds meer vergeet, als je helemaal alleen in een zwembadje bent en voor nog veel meer situaties. Met dank aan de gedichten vol met goede raad weet je precies wat je te doen staat (of juist helemaal niet…).

De illustraties die Martijn van der Linden gemaakt heeft, sluiten perfect aan bij de gedichten De ene keer laat de illustratie een situatie uit het gedicht zien en de andere keer dient de illustratie meer om de sfeer bij het gedicht duidelijk te maken.

Praktische informatie

Titel: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Gedichten waar je wat aan hebt.
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 17,99

Het boek ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Wil je meer gedichtenbundels lezen van Edward van de Vendel? Kijk dan eens naar deze titels:
– Ik juich voor jou – Edward van de Vendel & Wolf Erlbruch (klik hier)
– De Zombietrein – Edward van de Vendel & Floor de Goede (klik hier)