Gedichtenbundels, Recensies

Poëzie HARDOP

Van april 2017 tot april 2019 waren wij de Nederlandse Kinderboekenambassadeurs. Twee jaar lang vertelden we aan iedereen die het (niet) wilde horen dat lezers gezonder en gelukkiger zijn dan niet-lezers. Echt waar! Dat hebben wij niet zelf verzonnen. Het is allemaal aangetoond met degelijk onderzoek. Ook dat je moet blijven voorlezen, ook als je kind het zelf al kan.
– uit: ‘Poëzie HARDOP’

Poëzie HARDOP
Hans en Monique Hagen

Hans en Monique Hagen zijn twee jaar lang de Nederlandse Kinderboekenambassadeurs geweest. De Kinderboekenambassadeurs zetten twee jaar lang in voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Hans en Monique hadden zich een extra doel gesteld: poëzie beter op de kaart te krijgen. Hiervoor hebben ze een tiplijst samengesteld. Met deze poëzie tiplijst willen zij ouders en leerkrachten helpen bij het vinden van mooie gedichten. Daarnaast schreven Hans en Monique elke week een poëziecolumn in Het Parool.

De poëziecolumns die tijdens het ambassadeurschap van Hans en Monique verschenen zijn, zijn gebundeld in het boekje ‘Poëzie HARDOP’. In elke column, in elk hoofdstuk van het boek, worden meerdere gedichten vertoond. De columns en de gedichten nodigen uit om voor te lezen en om over na te denken. Regelmatig vermoeide ik mijn vriend met weer een gedicht die ik aan hem wilde laten horen.

Het mooie aan de poëziecolumns vind ik dat Hans en Monique hier ook resultaten uit onderzoeken in betrekken zodat het nog duidelijker wordt hoe belangrijk het voorlezen van boeken, verhalen en poëzie is. Na het lezen van ‘Poëzie HARDOP’ neem ik mij zelf weer opnieuw voor om vaker verzen en gedichten in de klas voor te lezen. Ook daarbij kunnen de columns weer helpen. In meerdere columns worden ideeën aangedragen om met poëzie aan de slag te gaan, denk bijvoorbeeld aan: bedenk een onomatopee en sluit er een gedicht mee af óf maak een beeldsonnet van boerderijdrop, fruit, munten, je gummetjesverzameling of van iets anders moois.

‘Poëzie HARDOP’ is een bundel die in de kast moet staan op elke school zodat leerkrachten hier inspiratie uit kunnen halen om gedichten in de klas te brengen.

De Poëzie Tiplijst

Op de Poëzie Tiplijst staan wel zeventig dichtbundels, bloemlezingen en vertalingen die het de moeite waard om te lezen. Een aantal van deze titels zijn al besproken op jufbeau.com:
– De zombietrein en andere stripgedichten – Edward van de Vendel (klik hier)
– Ik juich voor jou – Edward van de Vendel (klik hier)
– Dag Poes! – diverse auteurs (klik hier)
– Was de aarde vroeger plat? – Bette Westera (klik hier)

Praktische informatie

Titel: Poëzie HARDOP
Auteur: Hans & Monique Hagen
Illustraties: Maartje Kuiper
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Poëzie HARDOP’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.