
Mijn oma zei altijd dat onze voorouders uit Azië kwamen. Tijdens het laatste ijstijdperk, ongeveer 300.000 jaar geleden, waarschijnlijk is dit allemaal verzonnen, had tante Anudza op een dag ruzie met oom Mamradz en toen is ze naar het westen gelopen, richting Europa, terwijl oom naar het oosten ging en in Amerika belandde. Zegt zijn naam jou iets?
– Uit: ‘Ga je mee naar Yellowstone?‘
Eekhoorn Ula en Bizon Kuba zijn twee vrienden uit het laatste Europese oerbos in Polen.
Een mysterieuze brief is het vertreksein voor een wervelende reis door acht nationale parken in verschillende continenten.
Reis met hen mee van het Amerikaanse Yellowstone via het Amazonebekken in Peru naar de Chinese vallei Jiuzhaigou tot de Afrikaanse Namibwoestijn.
Ontdek welke dieren er wonen, leer over de lokale planten en verbaas je met Ula en Kuba over buitengewone natuurverschijnselen.
Wat vind ik van dit boek?
Wie denkt dat informatieboeken saai zijn, heeft ‘Ga je mee naar Yellowstone?‘ nog niet in handen gehad. Wat is dit een ontzettend tof vormgegeven informatieboek!
In dit boek ga je samen met Ula en Kuba mee op reis langs acht nationale parken. Het verhaal tussen Ula en Kuba is in stripvorm weergegeven en tussendoor kom je een hoop te weten over de nationale parken. Ook is er per nationaal park een ‘notitie-pagina’ opgenomen, hier zie je een weergave van enkele planten en boombladeren die in het park te vinden zijn. Deze zijn nagetekend op een schaal van 1:1, ze geven dus een realistisch beeld van de werkelijkheid. Daarnaast wordt in drie simpele illustraties duidelijk gemaakt waar het park bekend om staat.
De verhaallijn in ‘Ga je mee naar Yellowstone?‘ in niet saai, in tegendeel zelfs. Er wordt een hoop humor verwerkt in de striptekeningen en gesprekken tussen de personages uit het boek. Een fijne toevoeging zijn de wereldkaart waarop je de ligging van alle nationale parken kan vinden, deze kaart doet tevens dienst als inhoudsopgave.
Het schrijversduo Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński heeft eerder onder andere het boek ‘Atlas‘ geschreven en voorzien van illustraties.
‘Ga je mee naar Yellowstone?’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek 2022
‘Ga je mee naar Yellowstone?‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 7/8, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 5/6.
‘Ga je mee naar Yellowstone?‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:
- Laat leerlingen informatie die over (één van) de nationale parken gegeven wordt schematisch weergeven in bijvoorbeeld een mindmap. Op deze manier oefenen ze met het samenvatten van een tekst en leren ze bepalen wat belangrijke informatie is.
- Laat leerlingen over (één van) de nationale parken een informatiefolder maken. Hoe zouden zij het nationale park aanprijzen? Is de informatie die in het boek staat genoeg of is er meer informatie nodig? Op deze manier leren kinderen kritisch kijken en aanvullende informatie opzoeken op bijvoorbeeld het internet.
Praktische informatie
Titel: Ga je mee naar Yellowstone?
Auteurs en illustratoren: Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 29,99
Het boek ‘Ga je mee naar Yellowstone?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.