Fictieboeken

Jip en Janneke Beste vriendjes

Wat zou er aan de andere kant van de heg zijn, dacht Jip. Een paleis? Een hek? Een ridder?
Hij ging op de grond zitten en keek door het gaatje. En wat zag hij? Een klein neusje. En een klein mondje. En twee blauwe oogjes. Daar zat een meisje. Ze was net zo groot als Jip.

Bovenstaand citaat komt uit het eerste verhaal van het boek ‘Jip en Janneke – Beste vriendjes‘. In dit verhaal komt Jip erachter dat hij een buurmeisje, Janneke, heeft. Dit blijkt het begin te zijn van een vriendschap waarin zij allerlei avonturen gaan beleven.

De verhalen van Jip en Janneke ken ik nog uit mijn eigen jeugd. Mijn ouders hebben mij deze verhalen voorgelezen en ook op de basisschool werd dit boek regelmatig uit de kast getrokken. Aan de verhalen is in de loop der tijd niks veranderd, de illustraties daarentegen wel. Waar de illustraties vroeger altijd zwart-wit gekleurd waren, wordt er tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt van kleur in de illustraties van Jip en Janneke. Natuurlijk blijven Jip, Janneke, Takkie en Siepie in het zwart met witte accenten getekend. De omgeving krijgt veel meer kleur.

De verhalen van Jip en Janneke zijn geschreven in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het nadeel daaraan vind ik dat er clichés in het boek te vinden zijn, die niet meer passend zijn voor de wereld waarin wij nu leven: Jip die steeds de stoute dingen doet en Janneke die het brave meisje is, de moeders van Jip en Janneke die het huishouden en de zorgtaken op zich nemen en de vaders die aan het werk zijn. Als je kijkt naar onze wereld nu dan zijn deze beelden heel anders.
Als ik dit boek zou gaan voorlezen, zou ik toch wat aanpassingen aanmaken in de verhalen door bijvoorbeeld de namen van Jip en Janneke om te wisselen en de rol van vader en moeder ook af te wisselen. Op deze manier creëer je voor kinderen een realistischer beeld van de wereld.

Titel: Jip en Janneke – Beste vriendjes
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Fiep Westendorp
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 10,00

 

Jip en Janneke – Beste vriendjes‘ is één van de boeken die ik gelezen heb voor de Boekenbingo 2019. Dit boek kocht ik bij de Bruna in Vianen.