Fictieboeken

Code Kattenkruid – Hoe mijn opa vrolijk doodging

‘Wat doen jullie hier?’ vroeg ik stomverbaasd. De huiskamer van mijn opa zat vol familie en de buurvrouw was er ook. Vanuit zijn leunstoel bij het raam zwaaide opa naar mij. ‘Hoi Stijn, ik ga dood, maar nu nog niet.’

Code Kattenkruid‘ is het nieuwste boek van Jacques Vriens. Zo lang ik mij al kan herinneren, ben ik fan van het werk van deze schrijver. Toen Jacques Vriens tijdens het evenement Pabo Leest! over dit boek sprak en er een stuk uit voorlas, werd ik met de minuut nieuwsgieriger naar dit boek. Een dag later lag dit boek in mijn winkelmandje en ging hij mee naar huis. Dezelfde dag had ik hem uit. Inmiddels heb ik dit boek ook voorgelezen aan mijn leerlingen in groep 8 en ook daar waren de reacties lovend.

Code Kattenkruid‘ vertelt het verhaal van Stijn en zijn opa. In het eerste hoofdstuk van het boek wordt meteen duidelijk waar het verhaal over gaat. De opa van Stijn is ziek en heeft niet lang meer te leven. De band die Stijn en opa hebben is heel bijzonder. In dit boek willen ze samen nog één laatste avontuur beleven: een fietstocht van een paar dagen maken. Opa houdt zich groot, maar wordt steeds zieker. Zal de fietstocht doorgaan? Waar staat ‘Code Kattenkruid’ voor? Pak je tissues er maar bij, dit boek is een tranentrekker en een echte aanrader.

Code Kattenkruid‘ is een ontroerend boek. Het onderwerp in het boek is heftig, maar ik denk dat dit onderwerp tegenwoordig bij steeds meer kinderen in de familie en de nabije omgeving voor gaat komen. In dit boek wordt op een geschikte manier uitgelegd waarom mensen zouden kiezen voor euthanasie en hoe dat dat in zijn werk gaat. In het nawoord gaat Jacques Vriens nog iets dieper in op wat euthanasie precies inhoudt en de verschillende meningen (voorstander en tegenstander) worden ook nog verteld. In ‘Code Kattenkruid‘ komen verschillende emoties aan bod: ongeloof, woede, verdriet, plezier, bezorgdheid, openheid en enorm veel liefde voor je familie. Door al deze emoties en doordat het verhaal in de ik-vorm geschreven is, ga je je nog beter inleven in de hoofdpersoon en voel je de emoties heel sterk.

In de eerste aflevering van ‘De Grote Vriendelijke Podcast’ vertelt Jacques Vriens meer over dit boek en leest hij een klein stukje voor. De podcast luister je hier terug.

Titel: Code Kattenkruid – Hoe mijn opa vrolijk doodging
Schrijver: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 14,99

Dit boek kocht ik bij De Utrechtse Kinderboekwinkel.

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!