Boekenbingo 2019
Fictieboeken, Leren lezen

Boekenbingo 2019 – drie recensies in één

Zoals in deze post te lezen is, doe ik dit jaar mee aan de boekenbingo. Maar naast dat ik uitgebreide recensies schrijf over deze boeken, ga ik soms ook updates met jullie delen waarin ik een aantal boeken tegelijk bespreek. Vandaag de eerste update waarin drie Boekenbingo-boeken aan de orde komen. Deze drie boeken hebben één ding gemeen: ze gaan allemaal over dieren.

Feo en de wolven – Katherine Rundell

Feo en de wolven

Feo en de wolven‘ gaat over Feodora, Feo, en haar moeder. Zij wonen met zijn tweeën in de bossen van Rusland. Feo en haar moeder zijn wolfverwilders: zij maken wolven die door rijke mensen als huisdier gehouden zijn weer wild, zodat ze in de natuur kunnen overleven. Op een dag wordt het leven van Feo en haar moeder op zijn kop gezet als de revolutie in Rusland uitbreekt. De moeder van Feo wordt gevangengenomen door het Russische leger en Feo en de wolven weten te ontsnappen maar moeten vluchten. Feo en de wolven beginnen aan de zware tocht door de besneeuwde landschappen. Feo moet en zal haar moeder bevrijden, maar of het gaat lukken…?

In het begin vond ik het lastig om in het verhaal van ‘Feo en de wolven‘ te komen: ik heb niks met wolven en dit genre verhalen. Het boek legde ik weg en een paar dagen later probeerde ik het nog eens: toen lukte het beter en hoe verder ik kwam, hoe meer ik te weten wilde komen over het avontuur van Feo. Er zit een spannende opbouw in het verhaal en het boek eindigt zoals ik had gehoopt.

Titel: Feo en de wolven
Auteur: Katherine Rundell
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Prijs: € 17,99

Haas en zijn vrienden – Annemarie Bon

Haas en zijn vriendjes

Haas en zijn vrienden‘ is een boek geschreven door Annemarie Bon. Dit boek kan heel goed gebruikt worden voor kinderen die leren lezen. Er staan in dit boek verhalen voor kinderen dit net beginnen met lezen, AVI-M3, en de verhalen bouwen op in moeilijkheid tot AVI-M4, het niveau wat leerlingen gemiddeld midden groep 4 behalen.

Toen ik vroeger leerde lezen, gebeurde dit door middel van verhalen waar nog weinig tot geen diepgang in zat en als ik er op terugkijk kan ik het niet eens echt verhalen noemen. Tegenwoordig is dat helemaal veranderd. Door het lezen van dit boek lezen de kinderen echt al een verhaal waar ze plezier aan kunnen beleven. Daarnaast sluiten verhalen over dieren vaak aan bij de belevingswereld van beginnende lezers.

Titel: Haas en zijn vrienden – Zes avonturen om zelf te lezen
Auteur: Annemarie Bon
Illustrator: Gertie Jaquet
Uitgever: Uitgeverij Moon
Prijs: € 17,50

Winston, Kat met een geheime missie – Frauke Scheunemann

Winston, kat met een geheime missie

Winston, Kat met een geheime missie‘ gaat over kater Winston Churchill die bij zijn baas woont. Hun vaste schoonmaakster Olga gaat weg, maar haar zus Anna komt haar werk over nemen. Door een nogal bijzondere situatie komen Anna en haar dochter Kira bij Winston en zijn baas wonen. In het begin moet Winston daar niks van weten, maar al snel veranderd dat en krijgt hij een wel heel bijzondere vriendschap met Kira. Maar wat dan die geheime missie inhoudt…

Winston, Kat met een geheime missie‘ is een boek die ik in één dag uitgelezen heb. Het boek heeft een vlotte schrijfstijl en het verhaal maakt je nieuwsgierig naar hoe het verder gaat en of het nog wel goed af gaat lopen. Ik heb al gezien dat dit boek ook een tweede deel heeft, deze komt op mijn verlanglijstje!

Titel: Winston, Kat met een geheime missie
Auteur: Femke Scheunemann (leuk feitje: Merel de Vink van Leesvink heeft dit boek vertaald naar het Nederlands
Uitgever: De Fontein
Prijs: €14,99