Fictieboeken, Leren lezen, Recensies

Blitz! (kerntitel KBW2018)

Blitz eet van de boom.
Elke dag groeit er wat aan.
Dit is een hap.
Blitz is er dol op.
En dit is een knak.
Soms groeit er een smul aan.
Of een bijt.
Een lik smaakt ook goed.

Blitz! gaat over Blitz. Blitz woont op bol Nul. Zijn bol heet Nul omdat een nul rond is en zijn bol dat ook is. Blitz is een ruimtewezen: zijn huid is groen, zijn broek is blauw, zijn neus is lang en hij heeft een spriet op zijn hoofd. De neus van Blitz is best een beetje raar. Als Blitz bang of boos is, trekt hij aan zijn neus. Zijn neus wordt dan heel lang en wanneer Blitz hem loslaat, doet zijn neus ‘Plong!’. Elke dag loopt Blitz een rondje op zijn bol en dan komt hij altijd weer uit bij de boom waar hij woont. Op een dag ontmoet Blitz Tjilp de vogel. Blitz vraagt waar Tjilp woont en Tjilp vertelt over de bol waar hij woont. Blitz vindt die bol heel leuk klinken en wilt ook op die bol wonen. Hij wilt daar zoeken naar een vriend. Hij hakt zijn woon-boom om een raket te maken en samen met Tjilp vertrekt Blitz naar bol Aarde. Op bol Aarde gaat Blitz op zoek naar een vriend…

In dit boek staat het thema vriendschap centraal. Blitz spreekt namelijk de wens uit dat hij graag een vriend wilt hebben. In dit boek lees je of het Blitz lukt om een vriend te vinden. Daarnaast kun je ook van te voren vragen aan de kinderen of het Blitz zal lukken om een vriend te vinden en hoe ze denken dat een vriend voor Blitz er uit zal moeten zien.

Wat vond ik van dit boek?
Blitz! is een vrolijk en grappig geschreven boek. Er gebeuren een hoop grappige dingen in en er staan grappige woorden in het verhaal. Het boek is makkelijk zelf te lezen voor jonge, beginnende lezers. De woorden in dit boek bestaan voornamelijk uit een of twee lettergrepen en deze woorden leren kinderen in groep 3 lezen. Daarnaast is het lettertype van dit boek ook heel fijn om te lezen. Het hele boek is namelijk gedrukt in het lettertype dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dyslexie.
Boeken voor kinderen die net beginnen met lezen zijn vaak saai en er gebeurt weinig in. Blitz! is wat aan de dikke kant voor beginnende lezers, maar het verhaal is heel erg leuk voor beginnende lezers en op de illustraties is genoeg te zien zodat de jonge lezers deze eerst even kunnen bekijken en dan weer rustig verder kunnen lezen. Naast dat kinderen dit boek zelf kunnen lezen, is dit boek natuurlijk ook erg geschikt als voorleesboek.

Dit boek heb ik gelezen via de Vakantiebieb. De Vakantiebieb is een app die iedereen in Nederland gratis op zijn telefoon of tablet kan installeren. Je kunt dat kiezen uit dertig kinder- en volwassenboeken die je gratis mag lezen. De Vakantiebiet-App is beschikbaar van 1 juli 2018 tot en met 31 augustus 2018.

Titel: Blitz!
Schrijver: Rian Visser
Illustrator: Lars Deltrap
Uitgeverij: Gottmer kinderboeken
Prijs: € 12,99