Ezelsoortjes - Het ruilspel
Leren lezen, Recensies

Ezelsoortjes – Hobbel en Knot & Het ruilspel

Ezelsoortjes - Hobbel en Knot

‘Er is iets heel ergs aan de hand.
Het dorp is stuk.
De brug is stuk.
Het ziekenhuis is stuk.
Het hek bij Bons en Zoef is stuk.’
– Uit: ‘Hobbel en Knot

Hobbel en Knot wonen in een mooi bos.
Met heel veel andere kabouters en dieren.
Maar de laatste tijd is het er niet meer zo fijn.
Een plofmonster maakt alles stuk.
De bosbewoners bedenken een plan om hem weg te jagen.
Het is alleen een beetje een vies plan…

Ezelsoortjes - Het ruilspel

Op weg naar huis hebben Koen en Zoof haast.
Ze willen kijken of oma Zwaai er nu wel is.
Daar is haar huis al.
En dan weten ze het zeker.
Er is iets goed mis.
Oma Zwaai zit weer niet op haar plek.
– Uit: ‘Het ruilspel

Oma Zwaai heeft een nieuwe traplift nodig.
Maar die kan ze niet betalen.
Gelukkig heeft Koen een goed idee.
Samen met Zofie gaat hij spullen ruilen.
Steeds voor iets duurders.
Ze beginnen met een spijker.
Het ruilen gaat goed.
Tot ze dertig vrachtwagens vol bakstenen hebben.
Wat moeten ze daarmee?
Hun ruilspel lijkt mislukt.
Alleen een wonder kan hen redden…

Wat vind ik van deze boeken?

De Ezelsoortjes-serie is een nieuwe boekenserie van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. In deze serie worden er boeken uitgebracht die spannende en grappige avonturen bevatten voor lezers van vijf tot acht jaar die hun eerste leespleziermeters maken. Elk boek is een afgerond avontuur van ongeveer vierduizend woorden. Daarnaast zijn de boeken voorzien van eigentijdse, speelse full colour illustraties. Vandaag vertel ik je meer over de eerste twee boeken in deze serie: ‘Ezelsoortjes – Hobbel en Knot & Het ruilspel‘.

Begin maart ontving ik de drukproeven van beide boeken. Toen ik deze drukproeven doorbladerde werd ik al enthousiast. De illustraties vol kleur en de overzichtelijke stukken tekst spraken direct aan.

Allereerst begon ik met het lezen van ‘Hobbel en Knot‘. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het als volwassene zijnde lastig vond om in het verhaal te komen. In het begin raakte ik in de war van alle namen die gebruikt werden. Maar… na het lezen van het eerste hoofdstuk was ik om. ‘Hobbel en Knot‘ is een leuk leesboek voor kinderen die wel een beetje van viezigheid houden. Ik denk zelfs dat bijna elk kind wel een boek wilt lezen waar poep in voorkomt, zowel in tekst als in illustraties. Daarnaast zijn de illustraties erg fijn om naar te kijken, knap hoe illustratrice Iris Boter de emoties heeft kunnen verwerken in de gezichtsuitdrukking van kabouter en dier. De illustraties ondersteunen de tekst, op de illustraties zie je namelijk terug wat er in het verhaal gelezen is.

Daarna was ‘Het ruilspel‘ aan de beurt. Was ik over ‘Hobbel en Knot‘ al enthousiast, dan ben ik dat over ‘Het ruilspel‘ al helemaal. Het verhaal begint vrijwel meteen spannend en als lezer word je direct in het verhaal gezogen, je wilt maar wat graag weten wat het verhaal van oma Zwaai is. Het verhaal in dit boek is spannend, maar er zit zeker ook humor in verwerkt die zelfs voor volwassenen leuk is om te lezen. Zo heb ik hardop moeten grinniken toen Koen en Zoof tijdens hun avontuur het woedende meisje Akke Fietje tegenkwamen. Waarschijnlijk zullen kinderen deze woordgrap niet herkennen, maar ik vind hem erg leuk gevonden!
Daarnaast wordt er in het verhaal aandacht besteed aan moeilijke woorden, hoofdpersonage Zoof spaart deze woorden namelijk. Elk hoofdstuk in het boek begint dan ook met een moeilijk woord met de uitleg erbij. Deze moeilijke woorden staan in de rest van het boek ook in een ander lettertype en een afwijkende kleur gedrukt. Ik vind dit een mooie manier om de woordenschat van de lezer uit te breiden.
De illustraties in dit boek zijn ook prettig om naar te kijken. Er wordt gebruik gemaakt van zachte, soms pastelachtige, kleuren. Daarnaast zijn er enkele illustraties in stripstijl gedrukt, dit zorgt voor een prettige afwisseling.

Als ik beide boeken met elkaar vergelijk hebben ze een hoop overeenkomsten. Ik ben erg te spreken over de interactive pagina’s achter in elk boek. Zo kun je als lezer zijnde nog een aantal spelletjes doen die helpen het taalvermogen te vergroten en zijn er bij ‘Hobbel en Knot‘ zelfs nog leerzame feitjes achter in het boek te vinden.

Het moge duidelijk zijn na deze recensie, ik ben fan van de Ezelsoortjes-serie. Deze boeken zijn erg geschikt om te gebruiken, zowel op school als thuis. Ik denk dat deze boeken voor een hoop leesplezier gaan zorgen voor beginnende lezers.

Praktische informatie

Titel: Hobbel en Knot
Auteur: Marte Jongbloed
Illustrator: Iris Boter
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,99

Titel: Het ruilspel
Auteur: Lida Dijkstra
Illustrator: Laury Tinnemans
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,99

De ‘Ezelsoortjes – Hobbel en Knot & Het ruilspel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.