Gastblogger Britt, Prentenboeken, Recensies

Er lag een trommeltje in het gras

Er lag een trommeltje in het gras

‘Er lag een trommeltje in het gras. Maar daarvóór zat het trommeltje in de tas van Sebas.’
– Uit: ‘Er lag een trommeltje in het gras

Opeens ligt er een trommeltje in het gras. Het lijkt wel een schat. Een oude schat. Sebas vindt én verliest hem weer. Maar wat gebeurde er daarvóór? En wat gebeurt er daarna? 

Een boek dat ook een zoektocht is – door de tijd.

Wat vind ik van dit boek?

Er lag een trommeltje in het gras gaat over een trommeltje met een afbeelding van een leeuw erop. Het trommeltje is beland in het gras, maar daarvoor heeft Sebas het gekocht op een rommelmarkt. Voordat Sebas het kocht, was het trommeltje van iemand anders. In het boek volgen we het trommeltje door de tijd. Waar was het trommeltje eerst? En waar gaat hij hierna naartoe?

Ik heb ‘Er lag een trommeltje in het gras met veel plezier gelezen. Het is een leerzaam boek, waarin het verloop van tijd een belangrijk thema is (verleden-heden-toekomst). In het boek worden de begrippen ‘daarvoor’ en ‘daarna’ steeds benadrukt. Ook wordt de fantasie van de luisteraar geprikkeld. Waar zal het trommeltje hierna naartoe gaan? Misschien komt het trommeltje wel bij mij? 

De gedetailleerde prenten ondersteunen het verhaal feilloos. Je kan veel verschillen tussen het verleden en het heden zien in de kleur en vormgeving  van de prenten. Bijna aan het einde van het boek zit een prachtige prent, waarop de avonturen van het trommeltje op een soort tijdlijn weergeven worden. Niet met letters, maar door een lijn die langs verschillende tekeningetjes loopt. Een prachtige plaat om een poosje bij stil te staan. 

Naar mijn mening is Er lag een trommeltje in het gras‘ een van de moeilijkere prentenboeken, wanneer we spreken over het niveau van het verhaal. Voornamelijk doordat er in het verhaal veel sprongetjes worden gemaakt door de tijd. Voor jongere kinderen kan dit verwarrend zijn. Ik zou dit boek aanraden voor kinderen uit groep 2 of 3. Het boek leent zich ook goed voor gebruik in een les op school, bijvoorbeeld bij het thema ‘vroeger en nu’. 

Praktische informatie

Titel: Er lag een trommeltje in het gras
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Sanne te Loo
Uitgever: Querido
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Er lag een trommeltje in het gras‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit deze mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door Britt. Britt is een van de gastbloggers op jufbeau.com. Ben je benieuwd naar meer recensies die van Britt’s hand komen? Kijk dan ook eens op deze pagina!