Fictieboeken, Recensies

Elke dag broerdag

Elke dag broerdag

Ik bleef naar de grond staren. Er stond nog een klein woordje onder de de rij met namen, maar ik kon het door de krullen niet zo goed lezen.
– Uit: ‘Elke dag broerdag

Noa heeft vier broers: een hele broer, een halve broer, een gewone stiefbroer een een stieftweelingbroer. Ook al zijn ze maar een paar dagen in de week met zijn vijven, ze horen elke minuut bij elkaar. Maar dan valt er een brief op de mat en lijkt hun laatste broerdag te zijn aangebroken. Noa legt zich er niet bij neer en roept een broedalarm uit. Samen verzinnen ze een plan dat hun band flink op de proef zal stellen.

‘Elke dag broerdag’ is het nieuwe boek van Tineke Honingh. Tineke Honing zou je kunnen kennen van het boek ‘Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)’.

De officiële boekpresentatie

Op zondag 3 november 2019 mocht ik aanwezig zijn bij de boekpresentatie van het nieuwe boek van Tineke Honingh: ‘Elke dag broerdag‘. Ik had het geluk dat ik het boek al ontvangen (en uitgelezen) had voor de officiële presentatie. Maar natuurlijk was ik ook heel benieuwd naar het verhaal achter het boek.

Elke dag broerdag

Tijdens de boekpresentatie vertelde Tineke Honingh over het ontstaan van het boek. Het idee voor dit verhaal begon zes jaar geleden. Samen met haar man en twee kinderen ging Tineke op vakantie naar Frankrijk, naar een heel klein gehuchtje aan de voet van de Pyreneeën. Ze zaten in een oude watermolen, naast die watermolen stond een oud bakkershuisje. In dat bakkershuisje woonde een samengesteld gezin en met dat gezin heeft Tineke met haar gezin een ontzettend mooie vakantie beleefd.

De samenstelling van dit gezin vormde de basis van ‘Elke dag broerdag‘. Het verhaal lijkt in niets op het verhaal van dit gezin, maar de gescheiden ouders, de broers, halfbroers en stiefbroers die komen wel uit dit gezin. Ontzettend leuk en bijzonder is dan ook dat de ouders en een van de broers uit dit boek ook aanwezig waren bij de boekpresentatie en zij kregen zelfs het eerste exemplaar van het boek uitgereikt.

Wat vind ik van dit boek?

Elke dag broerdag‘ is een ontzettend mooi en goed geschreven boek door Tineke Honingh. In de eerste twee hoofdstukken van het boek wordt meteen een hoop duidelijk: je weet hoe het gezin in elkaar zit (mede door de handige stamboom voor in het boek), je weet waar ze wonen en je leest gelijk wat er aan de hand is.

Tineke heeft een heel fijne schrijfstijl. Als lezer wil je maar verder blijven lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal af gaat lopen. Dit is iets wat ik ook al ervaren heb bij het vorige boek van Tineke. Wat erg prettig is, is dat ‘Elke dag broerdag‘ niet al te lange hoofdstukken heeft. Hierdoor is het voor een lezer makkelijk om het boek tussendoor even weg te leggen en raakt hij/zij niet in paniek van hoofdstukken die eindeloos lijken.

Het moge duidelijk zijn, ik ben fan van ‘Elke dag broerdag‘.

Elke dag broerdag‘ is één van de thematitels voor groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek 2022. Klik hier voor een compleet overzicht met boeken die je in kan zetten tijdens deze week.

Praktische informatie

Titel: Elke dag broerdag
Auteur: Tineke Honingh
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 13,99

Het boek ‘Elke dag broerdag‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, onderdeel van uitgever Unieboek | Het Spectrum bv. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.