Fictieboeken, Recensies

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Een mooie dag om in een boom te klimmen

‘Opeens glimlach ik omdat ik denk aan iets wat mijn vader soms zegt. Als hij somber is of wanneer er iets helemaal misgaat, zegt hij: ‘Nou, het is vandaag een mooie dag om in een boom te klimmen.’ 
– Uit: ‘Een mooie dag om in een boom te klimmen

Marnus voelt zich onzichtbaar tussen zijn knappe grote broer, die meisjes zoenles geeft, en zijn schattige kleine broertje, een zakelijk genie. Als hij op een dag een meisje ontmoet dat in een boom klimt om te voorkomen dat die gekapt wordt, besluit hij in een opwelling om achter deze Leila aan te klimmen. Meer en meer mensen horen van hun protest, en voor het eerst in zijn leven voelt Marnus zich belangrijk, al begrijpt hij niet precies waarom dan. Want wat is eigenlijk de werkelijke reden dat Leila de boom wil redden?

Wat vind ik van dit boek?

Een mooie dag om in een boom te klimmen‘ is het eerste in Nederland verschenen boek van de Zuid-Afrikaanse schrijver Jaco Jacobs. In eigen land is Jaco Jacobs een bekend auteur met inmiddels meer dan 170 boeken op zijn naam. Na het lezen van dit boek snap ik maar al te goed dat Jaco Jacobs in Zuid-Afrika een gevierd auteur is.

Het boek ‘Een mooie dag om in een boom te klimmen‘ beslaat een periode van drie dagen waarin er een hoop gebeurd. Het verhaal vormt een geheel van begin tot einde en zodra je begint met lezen ben je benieuwd naar de achtergrond van de twee hoofdpersonen; Marnus en Leila. Door de schrijfstijl van Jaco Jacobs leer je deze twee personages én hun omgeving goed kennen. Waar ik namelijk erg over te spreken ben is de manier waarop Jacobs schrijft: heel beeldend. Tijdens het lezen kun je in je hoofd een filmpje afspelen van hoe de situatie en hoe de personen eruit zullen zien.

Tijdens het lezen van het boek maak je ook nog kennis met een stukje van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Zo wordt er gesproken over rolbal, een sport die veel uitgeoefend wordt in dit land, en zijn er bepaalde woorden niet vertaald naar het Nederlands maar gewoon Afrikaans gebleven zoals de krant ‘Oggendnuus’.

In eerste instantie word je als lezer op het verkeerde been gezet. Je leest dat Leila een petitie heeft om te voorkomen dat er een boom wordt omgekapt omdat het een heel belangrijke boom is. Hierbij denk je als lezer dat Leila zich inzet voor de natuurlijke omgeving, maar wanneer je het boek verder leest kom je achter de ware reden van de petitie en waarom de boom van Leila niet gekapt mag worden.

Na deze recensie mag het duidelijk zijn: ik raad iedereen aan het boek ‘Een mooie dag om in een boom te klimmen‘ te lenen in de bibliotheek of aan te schaffen in de boekhandel. Dit is een boek dat je moet lezen en een auteur om in Nederland in de gaten te houden.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud en kan gebruikt worden als voorleesboek en boek om zelfstandig te lezen.

Praktische informatie

Titel: Een mooie dag om in een boom te klimmen
Auteur: Jaco Jacobs
Illustrator: Jim Tierney
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Een mooie dag om in een boom te klimmen‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.