Gedichtenbundels, Recensies

Een krekel in mijn slaapzak

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Een krekel in mijn slaapzak

buiten bruist
buiten swingt
de zomer lacht
de zomer zingt
– Uit: ‘Een krekel in mijn slaapzak

Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven.

Met haar versjes hoopt Suzanne Weterings kinderen te inspireren om meer en beter te kijken naar platen en dieren om hen heen. Want natuur is overal, i het bos, het park, je eigen tuin of balkon.

Wat vind ik van dit boek?

Een krekel in mijn slaapzak‘ is een gedichtenbundel waarin de natuur centraal staat, alle gedichten hebben met een ander aspect van onze natuur te maken. Van heelal tot insect, van seizoenen tot water, er komt van alles voorbij in dit boek.

De gedichten zijn kort, hierdoor is dit boek goed in te zetten in de onderbouw van de basisschool (groep 1 tot en met 3). Auteur Suzanne Weterings schrijft beeldend, hierdoor lijk je de gedichten helemaal te ervaren en kun je voor je zien wat er geschreven wordt. De illustraties die Annette Fienig bij dit gedicht gemaakt heeft, sluiten naadloos aan bij de gedichten. Hierdoor vormt alles een mooi geheel.

Wat ik zelf een groot pluspunt vindt, is dat alle gedichten mooi tot hun recht komen door de lay-out van deze bundel. Per spread (dubbele pagina) staat er slechts één gedicht centraal met daarbij een paginavullende illustratie met zachte kleuren. Hierdoor kan je een hele tijd naar de illustratie blijven kijken en leent ‘Een krekel in mijn slaapzak‘ zich er ook goed voor om bijvoorbeeld open neer te zetten in de klas.

‘Een krekel in mijn slaapzak’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Een krekel in mijn slaapzak‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 1/2, maar naar mijn mening is dit boek ook nog goed te gebruiken in groep 3 en misschien zelfs wel groep 4 van de basisschool.

Een krekel in mijn slaapzak‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

  • Lees een gedicht uit de bundel voor, maar vertel de titel van het gedicht nog niet. Welke titel zouden de kinderen aan dit gedicht geven?
  • Lees een gedicht uit de bundel voor en laat de kinderen hier zelf een tekening bij maken. Wat hier helemaal leuk bij is: typ het gedicht over en print het uit op een wit vel papier, laat de kinderen het blad dubbelvouwen en aan de binnenzijde een tekening maken. Op deze manier krijgen de kinderen hun eigen boek met een gedicht waarbij zij de illustratie gemaakt hebben.
  • Lees het gedicht ‘haast onzichtbaar’ voor. Ga daarna met zijn allen buiten (op een grasveld) op de grond liggen en kijk naar de lucht. Zie je de wolken? Kun je ook een figuur in de wolken ontdekken?

Ook juf Inger bedacht bij verschillende gedichten uit deze bundel een idee. Neem ook eens een kijkje op haar website!

Praktische informatie

Titel: Een krekel in mijn slaapzak
Auteur: Suzanne Weterings
Illustrator: Annette Fienig
Uitgever: Querido, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Een krekel in mijn slaapzak‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Een krekel in mijn slaapzak”

Reacties zijn gesloten.