Prentenboeken, Recensies

Een huis voor Harry

Harry kijkt om zich heen.
Hij ziet andere huizen.
Kleine huizen.
Hoge huizen.
Lage huizen.
Er zijn zo veel huizen!

Een huis voor Harry gaat over de kat Harry. Harry gaat op een dag buiten spelen met zijn vriendinnetje Vera. Harry en Vera gaan heel ver van huis en na een tijdje raakt Harry Vera kwijt en kan Harry ook de weg naar huis niet meer vinden. Dan begint Harry’s grote zoektocht naar zijn huis. Zal het Harry lukken om zijn eigen huis weer te vinden?

Een huis voor Harry is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Dat houdt in dat dit prentenboek tijdens de Nationale Voorleesdagen centraal staat. De Nationale Voorleesdagen zijn komend jaar van 23 januari tot en met 2 februari.
Naast dat dit prentenboek het Prentenboek van het Jaar 2019 is, heeft dit boek ook nog een leespluim voor de maand juni gekregen van Sardes. Sardes is een organisatie die betrokken is bij zaken binnen het onderwijs, opvang, opvoeding en gezondheid. Naast een hele mooie recensie heeft Sardes ook activiteiten bij dit boek beschreven.

Wat vind ik van dit boek?
Dit prentenboek leerde ik kennen tijdens mijn cursus tot leescoördinator. Mijn ‘juf’ daar las tijdens één van de laatste bijeenkomsten dit prentenboek voor en ik was gelijk fan. Het verhaal is mooi, er zit een duidelijke verhaallijn met een begin en einde aan, ook zit er een prettige spanningsopbouw in. Daarnaast spraken de illustraties mij erg aan. De illustraties zijn gemaakt met rustige kleuren en dat maakt het heel prettig om naar te kijken. De illustraties laten veel belevenissen en emoties van Harry zien én op de illustraties zie je dingen gebeuren die in het verhaal niet benoemd worden, bijvoorbeeld de posters die overhal hangen waar Harry als vermiste kat op staat.

Dit prentenboek kocht ik bij De Kleine Kapitein, een kinderboekenwinkel in het centrum van Rotterdam. Dit boek is uitgegeven door de kinderboekenafdeling van Uitgeverij Querido.

Titel: Een huis voor Harry
Schrijver: Leo Timmers
Illustrator: Leo Timmers
Uitgeverij: Querido Kinderboeken
Prijs: € 15,99