Prentenboeken, Recensies

Een beer met vlekken

Een beer met vlekken

Een dikke traan valt op mijn wang.
Heel even ben ik boos.
Waarom nou ik, waarom nou dit?
Wat is er met mij loos?
– Uit: ‘Een beer met vlekken

Beer voelt zich onzeker omdat hij vlekken in zijn mooie, bruine vacht heeft. Hij vraagt de andere dieren om raad, maar zebra weet meer van strepen en luipaard kan zich er eigenlijk niet druk om maken, hij heeft er wel een miljoen! Ook toekan ziet beers vlekken niet, hoewel hij wel begrijpt hoe beer zich voelt. Toekans snavel is namelijk reusachtig groot, waardoor hij heel erg opvalt…

Wat vind ik van dit boek?

Beer heeft vitiligo, een aandoening waarbij pigment verdwijnt uit de huid en waardoor er witte vlekken ontstaan. Aan het begin van het boek ervaart Beer nog weinig last van de vlekken, tot het moment dat andere dieren ernaar gaan ragen. Je merkt dat Beer er onzeker van wordt en daarom gaat hij de andere dieren in het bos ten rade. Na deze rondreis door het woud komt Beer erachter dat iedereen iets heeft wat hem of haar speciaal maakt.

Het verhaal in ‘Een beer met vlekken‘ is op rijm geschreven en leest prettig weg. De illustraties geven het boek een heel warme en lieve uitstraling waardoor je het boek eigenlijk keer op keer wilt blijven lezen en bekijken.

Auteur Monique Bodegom heeft zelf vitiligo en vindt het belangrijk om iedereen mee te geven dat je goed bent zoals je bent; met of zonder vlekken, iedereen heeft wel iets, vraag het maar eens aan die ander! Dit is een gedachte die in het boek ook sterk naar voren komt. ‘Een beer met vlekken‘ is een prentenboek waar een ontzettend mooie boodschap in verwerkt zit. Het prentenboek gaat over (zelf)acceptatie en laat zien dat iedereen precies goed is zoals hij is.

Een beer met vlekken‘ is geschikt om te gebruiken als voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. Gezien het thema van dit boek is het ook nog bruikbaar in de hogere groepen van de basisschool. Daarnaast kunnen kinderen dit boek ook prima zelfstandig lezen. Voor kinderen is het fijn om zich te kunnen herkennen in een boek. Daarom raad ik dit boek zeker aan voor (ouders van) kinderen met vitiligo.

Praktische informatie

Titel: Een beer met vlekken
Auteur: Monique Bodegom
Illustrator: Natascha Stenvert
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 12,99

Het boek ‘Een beer met vlekken‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.