Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Dwars door Amsterdam

Dwars door Amsterdam

In 18885 vond de feestelijke opening van het Rijksmuseum plaats, op dat moment het grootste gebouw van Nederland. Iedereen kon hier de belangrijkste nationale kunstwerken bewonderen en over de hoogtepunten uit de geschiedenis leren.
– Uit: ‘Dwars door Amsterdam’

Wie door Amsterdam loopt ziet overal bijzondere gebouwen. Groot en klein, oud en nieuw, van baksteen of beton, eenvoudig of juist vrolijk versierd, met torentjes, beeldhouwwerken, koperen daken of geglazuurde tegeltjes. Ieder gebouw heeft zo veel details en zo veel verhalen.

Architect Simone Bijlard koos tien heel verschillende gebouwen en maakte er dwarsdoorsnedes van. Daarop zijn de buiten- en de binnenkant tegelijk te zien en wordt duidelijk waarom een gebouw is zoals het is.

Met dwarsdoorsnedes van het Begijnhof, De Waag, Koninklijk Paleis op de Dam, Museum van Loon, Rijksmuseum, Zuiderbad, Theater Tuschinski, Van Gogh Museum, NEMO en Station Bijlmer ArenA.

Wat vind ik van dit boek?

De titel van het boek ‘Dwars door Amsterdam’ kun je heel letterlijk nemen. In dit boek ga je namelijk dwars door tien markante gebouwen uit de hoofdstad van ons land: Amsterdam. In dit boek heeft auteur en illustrator Simone Bijlard gekozen voor tienza verschillend mogelijke gebouwen. Ze heeft gekeken naar oud en modern en de verschillende functies die gebouwen hebben. Elk gebouw uit dit boek is (al dan niet gedeeltelijk) geopend voor bezoekers.

‘Dwars door Amsterdam’ is een prachtig boek waar je naar kunt blijven kijken. Steeds wanneer er een gebouw centraal staat, kun je eerst een twee pagina grote, prachtige illustratie bekijken en vervolgens kun je op de twee pagina’s daarna lezen over het gebouw. Eerst staat er een stukje geschiedenis beschreven en vervolgens worden er allerlei details van het gebouw besproken. Het mooie hiervan is dat deze details genummerd zijn en dat deze nummers ook zijn terug te vinden op de grote illustraties. Doordat er wordt stilgestaan bij de geschiedenis en details, is ‘Dwars door Amsterdam’ ook nog eens een heel leerzaam boek.

Het enige nadeel aan dit boek vind ik dat het een redelijk groot boek is, daardoor kan het voor jongere lezers soms lastig zijn om het boek zelfstandig vast te houden en te lezen. Maar dit kun je heel makkelijk oplossen door het boek op tafel te leggen zodat de lezer het boek niet zelf vast hoeft te houden.

Praktische informatie

Titel: Dwars door Amsterdam
Auteur en illustrator: Simone Bijlard
Uitgever: Querido
Prijs: € 25,99

Het boek ‘Dwars door Amsterdam’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.