
Joosun zit in de klas. Hij kijkt naar juf Kim. Het lukt hem maar niet om stil te blijven zitten en te luisteren. Hij wil het liefst naar buiten vluchten en leuke nieuwe plekken ontdekken. Hij heeft het gevoel dat hij wil wiebelen en bewegen, en hij voelt kriebels door zijn hele lijf. Nu hoort hij ook niet meer wat de juf zegt en hij kijkt om zich heen.
– Uit: ‘Droomavontuur‘
Vliegen naar onbekende planeten, kletsen met een ijsprinses of op bezoek bij een stokstaartjesfamilie? Dat kan allemaal met de avontuurlijke meditatieverhalen van Rosalinda Weel.
In ‘Droomavontuur‘ neemt zij kinderen vanaf 5 jaar mee op speelse en fantasievolle droomreizen, die hen helpen de dag los te laten, tot rust te komen en in slaap te vallen.
Door de opbouw van de verhalende meditaties reizen kinderen afwisselend mee met de hoofdpersonen en keren ze ongemerkt naar binnen om weg te dromen bij de schitterende illustraties van Ruth Hengeveld. Je kunt de droomavonturen voor lezen voor het slapengaan, in de klas of op elk moment dat ontspanning wenselijk is.
Wat vind ik van dit boek?
Toen ik het persbericht ontving over ‘Droomavontuur‘ werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik heb ooit een stagebegeleidster gehad die werkte met meditaties in de klas om leerlingen daarna geconcentreerd aan een toets te laten starten of om tijdens een heel druk moment de rust bij de leerlingen terug te brengen. Met dit boek wil ik ervaren of dit ook iets is dat bij mij past in de klas en wellicht kan ik het dan over een paar jaar ook inzetten als mijn dochter wat groter is.
Inmiddels is het boek gelezen en is het tijd om mijn mening over dit boek met jullie te delen. Uiteraard begon ik met het lezen en bekijken van de omslag van het boek. De voorzijde beslaat een schitterende illustratie. De tekst op de achterflap (bovenaan deze recensie te lezen) doet mij al meer denken aan een reclamepraatje voor het boek wat ik persoonlijk jammer vindt.
Eenmaal het boek opengeslagen kom je eerst een voorwoord tegen van auteur Rosalinda Weel. In het voorwoord lees je meer over haar beweegredenen om dit boek te schrijven. Vervolgens kom je bij de reisgids. Dit is eigenlijk de gebruiksaanwijzing bij dit boek; je krijgt tops wanneer je de verhalen in kan zetten, hoe je een zo ontspannen mogelijke omgeving kan creëren en wat je moet doen als kinderen tijdens de meditatie onrustig worden. Voor ouders, begeleiders en leerkrachten die nieuw zijn in de wereld van meditaties is deze reisgids heel fijn om voorbereid aan de slag te gaan met dit boek.
In ‘Droomavontuur‘ vind je twaalf droomavonturen. De droomavonturen worden vergezeld met een bijpassende illustratie. De tekst van de avonturen wordt afgewisseld met zinnen voor de geleide meditatie. Vervolgens staat er nog een ontspanningsoefening die je voor kunt lezen en samen met de kinderen uit kunt voeren.
Het is wel een voordeel als kinderen al gewend zijn aan meditatie en ontspanningsoefeningen voor je aan deze verhalen begint. Zeker voor wat jongere kinderen. Wanneer je dit boek inzet voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar zal het mediteren al makkelijker verlopen en zal er geen ‘voorkennis’ van de kinderen nodig zijn.
Na het lezen van dit boek kan ik wel stellen dat ik positief te spreken ben over dit boek en dat dit boek een plekje verdient in mijn boekenkast. Ook ga ik ‘Droomavontuur‘ mee naar mijn werk nemen en uittesten in de klas.
Praktische informatie
Titel: Droomavontuur
Auteur: Rosalinda Weel
Illustrator: Ruth Hengeveld
Uitgever: Altamira, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 18,99
Het boek ‘Droomavontuur‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Altamira, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.